Jak napsat životopis a zvládnout pohovor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak napsat životopis a zvládnout pohovor?

Nedělejte zbytečné chyby.
Nedělejte zbytečné chyby. (Foto scom, ara)

Trh práce se sice mění, ale základní věci zůstávají stejné. Při pátrání po novém zaměstnání se neobejdete bez dobře zpracovaného životopisu a úspěšně zvládnutého pohovoru.

Tipy, jak nakopnout kariéru

Přišli jste o práci nebo hledáte svou první? Než s tím začnete, promyslete pár základních věcí:

Ujasněte si, co chcete: „Je užitečné si definovat oblast a obor, ve kterém chcete pracovat, stejně jako lokalitu, druh úvazku, pracovní dobu a výši odměny,“ říká Patrik Dovina, personální konzultant Maxin´s Group. Co nejpřesnější představa o budoucí práci usnadňuje její hledání, protože lépe vybíráte z nabídky na trhu, a i odeslání životopisů díky tomu zabere méně času.

Hledejte všude: Vyzkoušejte personální agentury, Úřad práce, pracovní portály, inzertní část místních novin a zkuste i přímé oslovení zaměstnavatelů.

Oslovte známé i bývalé kolegy: Osobní doporučení mají velkou váhu a zaměstnavatelům šetří čas při výběru nových členů týmu. Nebojte se proto oslovit své okolí, možná budete mile překvapeni.

Upoutejte zkušenostmi a jazyky

Stále více zaměstnání vyžaduje základní znalosti práce s počítačem, různými programy a internetem. Nezapomeňte příslušné znalosti zdůraznit v životopisu i na pohovoru. Především absolventi můžou bodovat znalostmi jazyků. Mezi nejžádanější patří angličtina, němčina, španělština, ale i severské jazyky jako švédština, dánština nebo norština Vyšší šanci přinesou i potvrzení o absolvování kurzů, zaměřených na váš obor a řidičský průkaz.

Tip Aha!: Vyrazte na veletrh

Omrknout zaměstnavatele a získat informace o novinkách na trhu práce nabízí veletrh Profesia days. Načerpat různé důležité znalosti můžete během přednášek a workshopů. Navštívit veletrh můžete 12. a 13. října na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Vstup je zdarma.

Životopis: 10 největších chyb

1. Univerzální životopis

Chybou je rozesílat »univerzální« životopis. Každý zaměstnavatel mi jiné nároky a požadavky. V životopisu tak zdůrazněte relevantní pracovní zkušenosti a dovednosti, které jsou v inzerátu požadovány.

2. Infantilní e-mailová adresa

Zapomeňte na »vtipnou nebo roztomilou« e-mailovou adresu. Pro veškerou komunikaci s personalisty si založte novou, např. ve tvaru jmeno.prijmeni@poskytovatel.cz.

3. Nadbytečné informace

Pokud máte bohaté pracovní zkušenosti, vypíchněte jen ty podstatné pro pozici, o níž se ucházíte. Řazení by mělo postupovat od těch nejnovějších.

4. Je zbytečně dlouhý

Podle nepsaného pravidla by životopis měl mít maximálně 2 stránky. Delší vás může vyřadit hned v prvním kole.

5. Děláte »omalovánky«

Zásadní je přehlednost a vizuální jednoduchost. Užívejte jeden, dobře čitelný, typ písma. „Šetřete barvami a efekty, už vůbec se nehodí vtipné piktogramy nebo obrázky,“ říká Jan Dvořák z Počítačové školy Gopas.

6. Nedáte pozor na hrubky

Gramatické chyby jsou absolutně nepřípustné. Několikrát si po sobě vše zkontrolujte, a pokud není český jazyk vaší silnou stránkou, raději dejte životopis někomu zkontrolovat.

7. Přibarvujete skutečnost

Životopis nepřikrášlujte. „Úroveň jazykových znalostí lze jednoduše otestovat při osobním nebo on-line pohovoru. I další údaje lze v současném provázaném světe snadno na několik kliků prověřit, mnohé prozradí o uchazečích také sociální sítě,“ říká Michal Novák.

8. Nevhodná fotografie

Opatrně s přikládáním fotografie. Určitě by neměla být z dovolené nebo večírku. Na fotce by měl být záběr vašeho obličeje na neutrálním pozadí.

9. Neumíte se »prodat«

Před odesláním si životopis znovu přečtěte. „Mějte na paměti, že ten, kdo ho čte, dostává desítky životopisů a na každý z nich má jen několik minut. Je důležité již v této fázi pozitivně zaujmout,“ říká personalista Dovina.

10. Neprojdete sítí robotů

Řada společností využívá v prvním kole výběru roboty, kteří rozhodují podle zadaných parametrů. „Optimalizujte životopis tak, aby odpovídal požadavkům zaměstnavatele – použijte relevantní klíčová slova,“ doporučuje Dvořák.

Rada: Zkuste motivační dopis

Zaujmout můžete i motivačním dopisem. „Životopis je obvykle stručný a heslovitý, zatímco v motivačním dopise můžete odhalit více o sobě a svých schopnostech,“ říká personální odborník Dovina. Motivační dopis se hodí i v případě, že pro danou pozici nemáte dost zkušeností.

8 zabijáků úspěšného pohovoru

1. Pozdní příchod

Účinným způsobem, jak ukázat personalistovi, že je vám všechno šumafuk, je dorazit později a bez omluvy.

2. Nevhodné oblečení

Šortky a žabky se nehodí bez ohledu na počasí. Pokud se nezvládnete připravit ani na pohovor, je pro personalistu otázkou, zda zvládnete plnit pracovní úkoly nebo komunikovat s klienty.

3. Nevíte nic o společnosti

Základem je vědět, v jakém oboru firma podniká, a je vhodné si předem zjistit, ve které budově firma sídlí, abyste před pohovorem neztráceli cenné minuty hledáním správného vchodu.

4. Zajímáte se jen o mzdu a benefity

Kandidát, který se už mezi dveřmi ptá na mzdu, je od pohledu podezřelý. S dotazy na mzdu a různé benefity vyčkejte až na konec pohovoru.

5. Jste negativní a mračíte se

Netvařte se kysele a neveďte pesimistické a cynické řeči. Větší šanci na přijetí mají kandidáti, kteří se hodí do kolektivu, jsou kamarádští a budou tým pozitivně motivovat.

6. Pomlouváte bývalého šéfa a kolegy

Nepomlouvejte bývalého šéfa a ani kolegy. Nesvědčí to o vaší loajalitě. Snažte se držet faktů a hovořit o své bývalé práci věcně.

7. Nízké nebo přehnané sebevědomí

Nižší šance mají jak vystrašené typy, tak přehnaní suveréni. Buďte zdravě sebevědomí. Pokud naopak trpíte nervozitou, zkuste se na pohovor více připravit, budete se cítit jistější.

8. Vyřizujete si hovory nebo SMS

Mobil rozhodně před pohovorem vypněte. Aktivně s personalistou komunikujte, klaďte mu doplňující otázky a snažte se o dialog.

Víte, že...

...90 % personalistů nesnáší odpověď: nevím? Na každou personalistovu otázku je vhodné odpovědět konkrétně. Nestyďte se také nad otázkou zamyslet. Kandidáti, kteří mluví pomalu, vyrovnaně a s rozvahou budí u personalistů lepší dojem, než free a cool ztřeštěnci, kterým těká mysl od jednoho tématu k druhému.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.