10 největších chyb v životopisech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 největších chyb v životopisech

Jak napsat životopis?
Jak napsat životopis? (Profimedia)

Covid drtí trh práce. Čím dál více lidí musí oprášit svůj životopis a začít hledat novou práci. Netuší, že je z hledáčku personalisty můžou vyřadit nejrůznější chybičky. Aha! vám poradí, jakých chyb se vyvarovat. 

  1. Máte univerzální životopis

    Každý zaměstnavatel má jiné nároky. „Životopis by měl být sestaven na míru dané situaci. Univerzální životopis neexistuje a mít jej napsaný ještě dřív, než známe jeho adresáta, nemůže být produktivní,“ říká kariérová koučka Petra Drahoňovská.
  2. Nezdůrazníte zkušenosti

    „Vždy se snažte vypíchnout pracovní zkušenosti a dovednosti, které jsou v inzerátu požadovány,“ radí Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Pokud nemáte dost prokazatelných zkušeností, můžete využít motivační dopis.
  3. Píšete zbytečné »romány«

    Podle nepsaných pravidel by životopis měl mít maximálně 2 stránky. Delší by mohl odradit hned v prvním kole. Nemusíte vypisovat všechny pozice, které jste zastávali, jejich řazení by mělo postupovat od těch nejnovějších.
  4. Používáte nekonkrétní fráze

    Své schopnosti vypíchněte už v úvodu. „Hlavně nezůstávejte u klišé typu: umím pracovat v týmu, jsem flexibilní a rád se učím novým věcem apod. Lepší jsou konkrétní příklady z praxe,“ vysvětluje koučka.
  5. Zapomenete na formátování

    Životopis by měl být přehledný a vizuálně jednoduchý. „Šetřete barvami a efekty, už vůbec se nehodí vtipné piktogramy nebo obrázky,“ říká Jan Dvořák z Počítačové školy Gopas.
  6. Přikrášlujete pravdu

    Zakrývání dlouhých mezer mezi jednotlivými pracemi, přifouknutí bývalé pozice nebo vymyšlené diplomy se můžou vymstít. Údaje o vás je možné v současném provázaném světě snadno prověřit.
  7. Nepochlubíte se dovednostmi

    Obecný popis schopností nestačí. „Stejně tak už si člověk v sekci IT dovedností nevystačí se strohým Word, Excel. Téměř každý má dnes zkušenost s více operačními systémy, mnoho lidí umí pracovat poměrně pokročile s editory fotek, videí, zvuku, se sociálními sítěmi,“ zdůrazňuje Drahoňovská.
  8. Nezkontrolujete sociální sítě

    Sociální sítě o vás můžou prozradit věci, které by měly zůstat utajené. „Než začnete rozesílat životopisy na všechny strany, doporučujeme upravit a updatovat profil na LinkedIn a podívat se, co se o vás potenciální zaměstnavatel dočte na sociálních sítích nebo když si vaše jméno zadá do Googlu,“ radí Novák.
  9. Podceníte gramatiku

    Gramatické chyby jsou nepřípustné. Životopis je vaší vizitkou, proto si ho před odesláním raději několikrát zkontrolujte.
  10. Přeceníte jazykové znalosti

    Nepřeceňujte své znalosti cizích jazyků. „Řada kandidátů uvádí v životopise, že cizí jazyk ovládá lépe, než tomu ve skutečnosti je. Z toho důvodu personalisté jazykové schopnosti uchazečů na pohovorech prověřují velmi důkladně,“ popsala Olga Hyklová, majitelka společnosti AC JOBS.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.