Rady a tipy: Jak na vysokou školu a na co si dát pozor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rady a tipy: Jak na vysokou školu a na co si dát pozor?

Možností je hodně. Jak si vybrat?
Možností je hodně. Jak si vybrat? (Foto scom)

Nejen maturita je strašákem středoškoláků. Stres, váhání a nejistota můžou doprovázet i podání přihlášky na vysokou školu. I v dubnu ale máte pořád čas se rozhodnout.

Březnem to nekončí

Většina univerzit přijímala přihlášky do konce března. Na spoustu škol se ale dá přihlásit i později nebo se zúčastnit doplňujícího přijímacího kola. Termíny přihlášek najdete na stránkách jednotlivých fakult.

Připravte si peníze

Přihlášek na vysoké školy může uchazeč podat libovolný počet. Musí ale počítat s tím, že za každou zaplatí částku od 600 do 870 korun.

Pochlubte se jazyky

Součástí přijímaček je často i pohovor. Podle profesora Jiřího Hnilici z Vysoké školy ekonomické v Praze zpravidla hodnotitelé oceňují, pokud má uchazeč slušné studijní výsledky, stále častěji jsou ale stěžejní také znalosti dalších jazyků.

Ukažte motivaci

Zásadní u pohovoru bývá jasná motivace ke studiu. Doložit ji můžete například konkrétními diplomy, aktivitami či pracovními zkušenostmi.

Připravte se na kritiku

Podle Hnilici je u motivačního pohovoru důležité snažit se mluvit strukturovaně. Někdy se podle něj poroty zaměřují také na to, jak je uchazeč schopen snášet kritiku. „Nenechte se proto hned vykolejit, snažte se zůstat nad věcí,” radí profesor.

Neprošvihněte zápis

Pokud uspějete, zpravidla zbývá už jen dát si pozor na termín zápisu k vysokoškolskému studiu. Bez něj se studentem nestanete.

Mrkněte na uplatnění

Přijali vás a více oborů? Podívejte se, jak si obor vede v uplatnění absolventů. Míru nezaměstnanosti absolventů jednotlivých fakult každoročně sleduje Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy. 

Zaměřte se na stáže

Váháte mezi dvěma podobně zaměřenými obory? Některé obory chápou stáž či studijní pobyt v zahraničí jako povinnost, bez které vás nepustí ke státnicím. „Osvojením si jazyků na vysokou úroveň si také otevřete dveře na mnohé kvalitní navazující magisterské programy,” říká Hnilica.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.