Tragédie v pražské Michli: STUDENT ZABIL UČITELE MAČETOU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie v pražské Michli: STUDENT ZABIL UČITELE MAČETOU!

Ze školy vynáší tělo učitele, který nepřežil útok mačetou. (31. března 2022)
Ze školy vynáší tělo učitele, který nepřežil útok mačetou. (31. března 2022) (Aktu.cz)

Neuvěřitelné. Smrtí učitele skončil včera před polednem na střední škole v pražské Michli útok mačetou. Tu na pedagoga vytáhl student (19). Napadení zřejmě předcházel konflikt kvůli studijnímu neúspěchu.

Neštěstí se odehrálo na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní. Útočník na místě mačetu odhodil a podle Aha! odjel autem. Do školy ihned vyrazili záchranáři. „Zranění byla vážná, pacienta se pokoušeli oživovat, po dlouhých minutách však zemřel,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Po útočníkovi pátraly stovky policistů, nasazen byl i vrtulník. Zadržet se ho podařilo po zhruba hodině v Dolních Břežanech, které jsou vzdálené zhruba 11 kilometrů. Jaká situace panovala v době neštěstí, popsali Tomáš a Jan.

„Byli jsme na tom stejném patře. Když jsme šli do učebny, učitel tam volal záchrance a říkal něco s mačetou, báli jsme se. Chvilku byla panika, pak jsme zašli do třídy, zamkli se a učitel nás uklidnil. Seděli jsme tam tak hodinu,“ řekli s tím, že útočníkem měl být kluk ze třetího ročníku. Napadeného pedagoga znali. „Byl to nekonfliktní pohodář asi kolem šedesáti. Byl příjemný, učil fyziku a chemii. Na škole měl i svoji manželku,“ dodali. „Byla zrovna přestávka, byli jsme v kabinetu, když přišli kluci s tím, že učitel leží na zemi celý od krve,“ řekl student. V době útoku se ve škole nacházelo zhruba 150 studentů. Deník Aha! kontaktoval i ředitele školy, ten však sdělil, že má zakázáno podávat informace. Motiv a okolnosti celého incidentu zjišťují kriminalisté. Podle nich student nebyl pod vlivem omamných látek.

MINISTR ŠKOLSTVÍ: ODPORNÝ ČIN

Incident ihned odsoudil ministr školství Petr Gazdík (47, STAN). „Podle mých informací student zaútočil v kabinetu. Jednalo se o nezvládnutí toho, že se mu včera nepovedla zkouška. Dostáváme se do další nedobré fáze. Potvrzuje to, že po covidu následky frustrace žáků a studentů jsou v mnoha případech velké. Překračujeme hranice, které jsme nikdy překročit neměli,“ řekl Aha! Petr Gazdík. Doufá, že viník bude za tento odporný čin náležitě potrestán.

NENÍ TO ČASTÉ

K podobným tragédiím ve školách v Česku často nedochází. Před osmi lety ubodala žena (tehdy 26) studenta a další tři lidi zranila na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Žena byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií. O deset let dříve zase student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel. Učeň skončil na devět let ve vězení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.