Covid hýbe trhem! Kde a jak získat dobrou práci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Covid hýbe trhem! Kde a jak získat dobrou práci?

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia.cz)

Epidemie koronaviru zahýbala nejen zdravím Čechů, ale i pracovním trhem. Řada firem byla donucena k razantnímu propouštění. Bez práce jsou tisíce lidí. Seriál Aha! přináší rady a tipy nejen na to, kde práci najít, ale především, co si ohlídat při podpisu pracovní smlouvy.

Radost z toho, že jste práci našli a dostali, může velice brzy střídat rozčarování, co jste to vlastně podepsali. Neznalost vašich práv vás může připravit o peníze! Věřte, že mnoho fíglů vaši budoucí šéfové znají a velice dobře si uvědomují, že vy ne.

DOKUMENT, BEZ KTERÉHO SE NEOBEJDETE

Nejdůležitějším dokumentem, který řídí váš život v zaměstnání, je pracovní smlouva. Všechno, co v ní podepíšete, je závazné jak pro vás, tak pro zaměstnavatele. Proto ji čtěte pozorně, podepisujte s rozmyslem a dejte pozor na možné chytáky.

Tohle ve smlouvě nesmí chybět:

➤ KDE budete pracovat

Správně se tomu říká místo výkonu práce. Pokud ho máte ve smlouvě uvedeno (čím přesněji, tím lépe), tak vám zaměstnavatel nemůže přidělovat práci v jiném místě, než jste si ujednali. Dávejte si na to pozor hlavně u velkých firem s několika pobočkami. „Pokud máte ve smlouvě uvedeno např. Česká republika nebo pobočky zaměstnavatele, mohli byste být nemile překvapeni tím, že musíte do práce dojíždět i stovky kilometrů,“ upozorňuje právník Roman Moussawi.

➤ CO budete dělat

V pracovní smlouvě by měl být uveden druh práce, který vymezuje vaše pracovní úkoly. Čím přesněji je vaše pracovní náplň ve smlouvě vymezena, tím větší máte šanci, že vám zaměstnavatel nebude moci přidělovat i jinou práci podle aktuální potřeby.

➤ KDY nastoupíte do práce

Den nástupu do práce je velmi důležitý. Tím dnem vám totiž vzniká pracovní poměr, a máte tak nárok na mzdu i placení zdravotního a sociálního pojištění. Dejte si ale pozor na to, abyste bez omluvy nedorazili se zpožděním. „Pokud zaměstnanec nenastoupí do práce ve stanovený den a zaměstnavateli se do týdne neomluví a nesdělí závažný důvod, proč se tak stalo, může zaměstnavatel od smlouvy odstoupit.

NEŽ PODEPÍŠETE...

...pracovní smlouvu si důkladně přečtěte
...ptejte se na všechno, čemu nerozumíte
...smlouvu podepište, až když si budete jisti, že vám je všechno jasné
...originál pracovní smlouvy si pečlivě schovejte (v případném soudním sporu to bude vaše jediná jistota)

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (7. 6. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.