Nástřel rozpočtu podle Schillerové: Dluh? 390 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nástřel rozpočtu podle Schillerové: Dluh? 390 miliard!

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)  (Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC)

S obří »sekerou« 390 miliard korun počítá pro příští rok šéfka státní kasy Alena Schillerová (57, za ANO). Ta sice hodlá ušetřit miliardy na provozu státních úřadů, ale zase přilepší důchodcům.

Plánovaný schodek je sice nižší o 110 miliard oproti tomu letošnímu, i tak je to podle ekonomů pořád dost děsivé číslo. „Rozpočtový schodek pro příští rok je stále noční můrou, která ruší sen o budoucí udržitelnosti veřejných financí,“ komentoval záměr Schillerové šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. A to ještě mírně řečeno. „Kde se dříve zvedala obočí u desítek miliard, nyní se točí stovky. Vláda evidentně chce tuto situaci »podojit«, co to půjde,“ říká Helena Horská z Raiffeisenbank. Podle ministerstva financí se podařilo snížit deficit zvýšením příjmů o asi 100 miliard a ušetřením necelé desítky miliard na provozu státu. Některé státní organizace totiž mají v příštím roce dostat výrazně méně než letos.

Třeba jeden z rezortů Karla Havlíčka (51, za ANO) – doprava – má mít o 5 miliard méně. O 1,5 miliardy chce Schillerová zkrouhnout kulturu pod vedením Lubomíra Zaorálka (64, ČSSD). A například Hrad by měl přijít »jen« o necelé 3 miliony. Na druhé straně v průměru o 750 korun se mají v příštím roce zvýšit důchody. I proto má rezort práce a sociálních věcí oproti letošku dostat navíc 27 miliard. Podle Schillerové nelze meziroční hodnoty jen tak porovnávat. „Například v rezortu kultury se každoročně snižuje objem peněz vyplácených v rámci církevních restitucí, roli hraje zapojování nespotřebovaných výdajů či evropských zdrojů,“ napsala Schillerová Aha!.

Nejhorší v historii

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 255 miliard korun z dubnových 192 miliard korun. Jde o nejhorší květnový výsledek od vzniku ČR. Podle ministerstva financí jsou na vině pokračují protiepidemická opatření omezující ekonomickou aktivitu, stejně tak nižší výnosy ze zdanění práce či majetku.

Tisková konference po jednání vlády. (31.5.2021)

Video se připravuje ...

Co říkají na navrhované škrty/nášup?

JANA MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí (+27 miliard?)
„Bereme to jako návrh. Diskuzi ještě povedeme o sociálních službách, které potřebují v této těžké době lepší podmínky.“

KAREL HAVLÍČEK, ministr dopravy (–5,1 miliardy?)
„Je to první verze, pro investice bude potřeba 120 – 130 miliard. Musíme ještě dopočítat, jak dopadnou stavby letos, finální výdaje 2021 a 2022 budou velmi podobné. Jen podotýkám, že je to o 40 miliard více, než byl plán 2020. Zdrojů máme dostatek.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (2. 6. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.