Schillerová: Obce a kraje mohly loni více investovat. Co na to starostové? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Schillerová: Obce a kraje mohly loni více investovat. Co na to starostové?

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)  (Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC)

Obce a kraje měly ke konci loňského roku na účtech 266,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Ministryně financí Alena Schillerová (57, za ANO) včera uvedla, že obce mohly zhruba proinvestovat 12 miliard. Proti výtce se ale samosprávy ohradily!

Schillerová zmínila především Prahu, která podle propočtů ministerstva financí nevyužila asi 8,8 miliardy korun. „Chci poukázat na to, že investiční potenciál u mnoha obcí nebyl využit tak, jak mohl být využít. Proto je důležité letos investovat a pomoci ekonomice,“ uvedla ministryně. Praha má podle ní rekordní zůstatky na účtech, a to zhruba 87,1 miliardy korun. S ministryní ale nesouhlasí Sdružení místních samospráv. Její kritiku považuje za absurdní, protože obce se stále potýkají s ekonomickými dopady epidemie a výpadek v pokladnách jim způsobí i daňové změny. Podle sdružení je logické, že starostové usilující o vyrovnané hospodaření vytvářeli rezervu. Podle Schillerové měly obce ke konci loňského roku na účtech 234,1 miliardy korun, meziročně o devět procent víc. Ministerstvo zároveň odhaduje, že letos daňové příjmy obcí klesnou na 235 miliard korun z loňských 244 miliard Kč, zatímco u krajů by to mělo zůstat na 71 miliardách korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.