Ministr Prymula: Nová tvrdá pravidla kvůli koronaviru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ministr Prymula: Nová tvrdá pravidla kvůli koronaviru

Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula (Blesk:Daniel Cernovsky)

V Česku začínají opět platit nová opatření proti šíření nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO) včera oznámil, že dojde k omezení počtu osob na hromadných akcích. Restaurace a bary pak mají povinnou »zavíračku « už ve 22 hodin. Vše má ale platit jen 14 dní.

V rámci srovnání s jednotlivými zeměmi Evropy nejsou podle Prymuly naše data moc uspokojivá, a proto se svým týmem hned po převzetí rezortu připravil dva soubory opatření. „První opatření se týkají shromažďování. Abychom omezili hromadné akce, které jsou problémem a kde dochází k přenosu nákazy,“ uvedl ministr.

Hnilička spokojen
Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí na 2000, a na vnitřních to bude jenom tisícovka. Podle vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličky (47, za ANO) jsou ohlášená omezení rozumná a s výjimkou fotbalu a hokeje sportovní prostředí moc neomezují.

Nutná dezinfekce
Co se týká obyčejných venkovních akcí, tak podle Prymuly platí, že na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob. „Platí také zákaz vnitřních akcí na stání pro více než 10 lidí,“ doplnil ministr a představil druhý balík, který se týká provozoven jako holičství nebo kadeřnictví. „Nejsou to opatření, která by je zavírala, ale která říkají, že tam musí probíhat dezinfekce. A že tam musí být dezinfekce k dispozici,“ uvedl šéf rezortu s tím, že lidé s příznaky, jak zákazníci, tak i pracovníci, by tam vůbec neměli chodit.

Pivo do 22 hodin
Všechna nová opatření mají začít platit od dnešního dne a týká se to i omezení otvírací doby restaurací, hospod či barů. Ty budu moci mít otevřeno pouze do 22 hodin. „Chceme to přijmout na nejnutnější dobu. Je tam limit 14 dnů,“ upřesnil Prymula. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj totiž lidé více v kontaktu.

Uzavíraní škol?
Podle Prymuly uzavírání prvního stupně základek nepřichází v úvahu. „Bylo by to opatření, které by zásadním způsobem ohrozilo návazné procesy, protože s těmito dětmi musí zůstat doma rodiče. Došlo by k tomu, že by bylo ohroženo zdravotnictví, sociální sféra a podobně,“ sdělil ministr. Co se týká dalších stupňů, tak je to prý věcí jednání. Reagoval také na kritiku od ministra školství Roberta Plagy (42, za ANO), že s ním nekonzultoval výzvu pro ředitele na vyhlášení ředitelského volna. „Ředitelé sami zodpovídají a je to plně v jejich kompetenci, jestli volno nařídí, nebo nenařídí. Důvod, proč jsem se zmínil o ředitelském volnu, je, že pokud jsme v nějakém procesu narůstání nákazy, tak když vytvoříme čtyřdenní interval, kdy dojde k méně standardnímu procesu kontaktů osob, tak je jasné, že může dojít k oploštění křivek. To byl můj cíl,“ doplnil šéf rezortu zdravotnictví.

Personální změny
Po odstoupení Adama Vojtěcha (33, za ANO) se rozhodl ministerstvo zdravotnictví opustit také politický náměstek Filip Vrubel. „Panu ministrovi Prymulovi jsem dnes (včera – poz. red.) předal svou rezignaci. Jsem přesvědčen, že každý ministr má mít možnost přivést si své náměstky. Svou práci v nejbližších dnech dokončím a předám kolegům,“ napsal na sociální síť. A na rezortu končí také šéf ministrova kabinetu Petr Jarema a ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová. Prymula už při svém nástupu ohlásil, že nechce dělat personální zemětřesení, ale že si chce pouze sestavit nějaký svůj osobní tým.

Semafor ztrácí smysl
Barevný semafor ukazující míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých okresech ztrácí podle Prymuly smysl. „Během dvou týdnů bude semafor jednobarevný. Nemá smysl se dívat na jednotlivé regiony,“ prohlásil ministr zdravotnictví s tím, že znovu půjde plnohodnotně využít při uvolňování opatření v zemi.

Kurzarbeit: Konečně shoda
Vláda se podle ministerstva financí konečně po několika týdnech dohodla na podobě kurzarbeitu. Ten má zabránit propouštění, protože stát přispěje na mzdy zaměstnanců firem v potížích. „Jsem ráda, že se podařilo dosáhnout přijatelného kompromisu pro všechny strany,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO). Kabinet by měl návrh schválit v pátek na mimořádném zasedání vlády. Podle šéfky rezortu práce Jany Maláčové (39, ČSSD) by se na stůl mělo dostat i ošetřovné. Stále víc škol totiž zůstává kvůli šíření nákazy paralyzováno a rodiče právě mohou zůstat doma jen 9 dní, samoživitelé pak 16. Podle mluvčího kabinetu Vladimíra Vořechovského je ale na programu pouze kurzarbeit. Vysvětluje to tím, že na nové podobě ošetřovného shoda v koalici stále není.

Šéf krizového štábu Hamáček: Volby proběhnou
Už podruhé se sešel Ústřední krizový štáb, kterému předsedá ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Podle něho nejsou čísla příliš optimistická a na konci měsíce by se mohly počty nakažených pohybovat mezi třemi a šesti tisíci nových případů denně. I tak není ale situace podle jeho slov kritická. „Stát má kolem 60 milionů roušek a zhruba 5,5 milionu respirátorů, a navíc má každý rezort zásoby ochranných pomůcek na dva měsíce,“ uvedl Hamáček s tím, že každý týden se budou zásoby kontrolovat. Na krizovém štábu se také řešily krajské a senátní volby, které proběhnou příští týden. „Budou posíleny mobilní odběrové komise, protože v létě, kdy byl plán připravován, tak čísla byla podstatně nižší. Chceme, aby ta kapacita byla někde kolem 16 tisíc voličů, které by ty komise měly zvládnout navštívit, pokud bude zájem,” uvedl šéf krizového štábu.

Roman Prymula se ujal ministerstva zdravotnictví:

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.