COVID-19 NEUSTUPUJE: Čeká nás NOUZOVÝ STAV? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

COVID-19 NEUSTUPUJE: Čeká nás NOUZOVÝ STAV?

Koronavirus v Česku v posledních dnech nabírá na obrátkách. Na místě jsou prý nutná opatření.
Koronavirus v Česku v posledních dnech nabírá na obrátkách. Na místě jsou prý nutná opatření. (Foto Aha! - Tonda Tran, ČTK/O, demi, ara)

Koronavirus v Česku v posledních dnech nabírá na obrátkách. A podle epidemiologa Romana Prymuly (56) může být ještě hůř! Na místě jsou prý nutná opatření. I tak ale očekává nárůst nakažených až 8 tisíc denně. Vyhlášení nouzového stavu jako na jaře ale zatím vláda neplánuje.

Podle Prymuly by mohla začít platit nová opatření, aby se zabránilo prudkým nárůstům nakažených covidem-19. Především v Praze by prý mohlo dojít k uzavření škol. A to už do týdne! „Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně jako na druhém a výše. Ty děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik toho viru,“ vysvětlil Prymula svůj nápad, který by se ale netýkal žáků prvního stupně.

Omezí akce
S ním ale nesouhlasí jak hlavní hygienička Jarmila Rážová (59), tak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Podle nich je teď na řadě nejspíš omezení hromadných akcí a účast diváků na nich. S tím souhlasí i Prymula. „Jedná se o společenské akce, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu,“ upřesnil.

Epidemiolog Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nouzový stav
Prymula také včera zmínil možnost vyhlášení nouzového stavu v zemi, který v Česku platil do 17. května. A to kvůli tomu, že v zemi roste reprodukční číslo. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden člověk. Podle něj se blíží k 1,8. „Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit. Potřebujeme to zabrzdit v horizontu měsíce,“ řekl. K vyhlášení nouzového stavu by podle Vojtěcha mohlo dojít, pokud reprodukční číslo překročí 2. Na dnešním jednání vlády prý ale bude kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) zvažovat, jaká pozitiva či negativa může jeho vyhlášení přinést.

Zřídí krizový štáb
Vláda dnes obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Tomuto kroku dlouho odolával premiér Andrej Babiš. Nakonec se na tom s ministrem vnitra Janem Hamáčkem dohodl. Podle opozice k tomu ale vláda přistoupila pozdě. V čele štábu by měl stanout opět Hamáček. Ten v jeho čele byl už na jaře a proslul svým červeným svetrem. Podle něj bude jedním z prvních výstupů zpráva, jakým směrem bude situace s koronavirem směřovat. Vyhlášení nouzového stavu prý ale zatím není na místě.

Nebezpečné respirátory?
Jsou respirátory, které stát v minulém týdnu rozeslal seniorům bezpečné? To ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nedokáže říct. „Nemohu to garantovat, protože my jsme tyhle respirátory nenakupovali, ani netestovali. Nedokážu na to odpovědět,“ uvedl v ČT s tím, že tyto pomůcky nakupovalo ministerstvo vnitra. „Oni to snad garantovat mohou,“ dodal. Podle ministra vnitra Hamáčka prý respirátory prošly kontrolou a byly schváleny Výzkumným ústavem bezpečnosti práce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.