BABIŠOVO KASÁNÍ: Češi naspořili o 360 miliard víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

BABIŠOVO KASÁNÍ: Češi naspořili o 360 miliard víc!

Nedůvěra vládě: Andrej Babiš tasil vyšší důchody, Alena Schillerová ukazovala tabulku přidávání seniorům k průměrnému důchodu (3.6.2021)
Nedůvěra vládě: Andrej Babiš tasil vyšší důchody, Alena Schillerová ukazovala tabulku přidávání seniorům k průměrnému důchodu (3.6.2021) (Reprofoto ČT)

Ať už pod polštářem, nebo na bankovním účtu, lidé za poslední rok uškudlili pořádný balík. Úspory vzrostly podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) o 360 miliard korun. Jenže ušetřit se nedaří všem a lidé si pořád rozmýšlí, za co utrácet, což trápí obchodníky.

Předseda vlády se předevčírem ve Sněmovně i včera v Českém rozhlase oháněl čísly, na nichž chtěl ukázat, že jeho vláda je úspěšná. A to i přes rostoucí dluh. Babiš ale tvrdí, že peníze, kvůli kterým dlužíme stále víc a víc, nikam nezašantročil. „Dali jsme je lidem! Proto se úspory domácností navýšily k 30. dubnu 2021 za poslední rok o rekordních 360 miliard korun,“ láteřil během svého projevu ve Sněmovně. Že úspory jsou rekordně vysoké, potvrzuje i ekonom Štěpán Křeček. Jenže tam, kde premiér říká »A«, dodává ekonom »B«. „Lidem zásadně neklesaly mzdy, ale měli omezeno, za co mohli utrácet. Část úspor nenávratně sežere inflace, ceny zboží a služeb rostou. Inflace se vymkla kontrole, je mimo toleranční pásmo,“ řekl Aha! Křeček. Ideální míra inflace je kolem dvou procent, toleranční pásmo je pak plus minus jedno procento.

Omezení u služeb

Že vládní restrikce mohly za nárůst úspor, připustila i ministryně financí Alena Schillerová (57, za ANO). Podle ní došlo hlavně k omezení spotřeby u zboží či služeb, ale lidé také byli opatrní a střádali si peníze. „Dubnové zrychlení cen na 3,1 % meziročně sice na jedné straně snižuje reálnou mzdu, avšak díky výraznému snížení daně pevně věřím, že reálnou kupní sílu nesnižuje,“ odvětila strážkyně státní kasy na dotaz Aha!, zda rostoucí inflace neukrojí příliš velký díl z úspor spořivých Čechů.

Andrej Babiš zve Slováky do Česka

Video se připravuje ...

Investice do auta

I přes stálou opatrnost spotřebitelů ekonom Křeček připouští, že lidé začnou přece jen trochu víc utrácet. „Dá se očekávat, že se částečně zvýší spotřeba, protože si zákazníci budou moci dopřát, co nemohli. Pořídí si dražší věci dlouhodobé potřeby,“ podotkl ekonom s tím, že se může jednat třeba o auta. Jedním dechem ale dodává, že celá řada lidí své úspory nerozpustí. „Spotřeba je vyšší, než když byly obchody zavřené, tržby narůstají, ale že bychom dohnali výpadky z doby pandemie, to nehrozí,“ dodal Křeček.

Dluh dál poroste

Premiér Babiš se také oháněl ve Sněmovně čísly, že se podařilo snížit zadlužení České republiky. To může být pravda, jelikož nám rostl hrubý domácí produkt (HDP), ale neznamená to, že by tím klesal dluh jako takový. „Když premiér hovoří o tom, že se nebude zvyšovat zadlužení, tak myslí, že HDP poroste rychleji než dluh. A když HDP poroste rychleji než dluh, tak zadlužení skutečně klesne. Ale samotný dluh může růst,“ vysvětloval ekonom Štěpán Křeček. Státní dluh byl k letošnímu poslednímu březnu 2,4 bilionu korun, před krizí v roce 2019 to ale bylo podle dat rezortu financí »jen « 1,64 bilionu. „Státní dluh bude dál narůstat, a to díky tomu, že máme výrazně vyšší výdaje než příjmy rozpočtu,“ hledal příčiny rostoucího dluhu ekonom. „Náš úrok je kladný, takže za vysoký dluh platíme peníze, které jsou vyhozené z okna. Jsme ve fázi, že je vysoká inflace, a ČNB proto začne zvyšovat úrokové sazby. To se projeví v státních dluhopisech. Budeme v situaci, že náš dluh bude růst a úroky také. Ve výsledku budeme vyhazovat peníze oknem ve stále větším objemu,“ nastínil rizika rostoucího dluhu Křeček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.