Šéfka Evropské komise je v Praze: Češi, zde je 180 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šéfka Evropské komise je v Praze: Češi, zde je 180 miliard!

Peníze pro Česko připravené jsou, je tu však pár zásadních ale...
Peníze pro Česko připravené jsou, je tu však pár zásadních ale... (Foto ČTK/V. Šimánek)

Česko dostane z mimořádného fondu obnovy Evropské unie 180 miliard korun! Národní plán obnovy včera schválila Evropská komise a její šéfka Ursula von der Leyenová (62) tak rovnou s dobrými zprávami zavítala do Prahy. První peníze by Česko mohlo dostat už v září.

Aby Česko mohlo rekordní sumu inkasovat, budou muset naše úřady zabránit možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (66, ANO) i dalších, kdo by mohli chtít peníze čerpat. Podle premiéra se ale evropské peníze u nás rozdělují transparentně a nemá pocit, že by od jeho vstupu do vlády mělo Česko nějaký podobný problém. „Komise bude kontrolovat, že jsou finanční prostředky vynakládány moudře. Máme také nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v EU,“ řekla von der Leyenová ve Státní opeře v Praze, kam ji Babiš pozval na prohlídku zrekonstruovaných prostor.

„Plán jsme sestavili tak, aby z něj benefitovali všichni,“ řekl po schůzce Babiš s tím, že záměr přinese lepší komunikaci s úřady nebo elektronizaci zdravotnictví či kvalitní a bezpečné cestování po železnici. Šéfka Komise také vyzdvihla, že se Česko rozhodlo výrazně investovat do posílení zdravotnického systému, a hlavně do onkologické péče. Český plán budou muset schvalovat ještě lídři zemí EU. To by mělo nastat v září. Ihned poté budeme moci inkasovat přes 23 miliard korun. Česko schválilo plán ve výši 191 miliard (viz tabulka dole), zhruba 11 miliard hodlá čerpat v podobě výhodných úvěrů od EU.

Kam mají jít peníze

  • Digitální transformace: 27,8 mld. Kč
  • Ekologie, energetika, doprava: 85,2 mld. Kč
  • Vzdělávání a trh práce: 41,8 mld. Kč
  • Instituce, regulace, podpora podnikání: 10,9 mld. Kč
  • Výzkum, vývoj, inovace: 13,2 mld. Kč
  • Zdraví a odolnost obyvatelstva: 12,4 mld. Kč
  • Celkem 191,3 mld. Kč

Babiš a kauza Čapí hnízdo: Skončí v září před soudem?

Do 31. srpna je uzávěrka pro dozorového státního zástupce Jaroslava Šarocha, aby rozhodl, jak dál ve vleklé kauze Čapí hnízdo. Tedy, zda pošle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) k soudu, zastaví jeho stíhání, nebo zda věc vrátí policii k došetření.

O pokynu vrchního státního zastupitelství rozhodnout v Babišově kauze do 31. srpna informovaly Seznam Zprávy. Policie ukončila vyšetřování na konci letošního května, kdy Šarochovi navrhla podat obžalobu. Babiš tehdy zopakoval, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná, a odmítl, že by kolem farmy bylo něco nezákonného. Šaroch předloni zastavil stíhání Babiše a dalších obviněných v kauze dotačního podvodu týkajícího se farmy na Benešovsku. Někdejší šéf žalobců Pavel Zeman ale po přezkumu rozhodl v srpnu 2019 o obnovení Babišova stíhání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.