Další facka z EU Babišovi: Europoslanci odsoudili jeho střet zájmů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Další facka z EU Babišovi: Europoslanci odsoudili jeho střet zájmů!

Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. (Blesk:TONDA TRAN)

Odsouzení střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (66, ANO) včera výraznou většinou schválil Evropský parlament. Zároveň vyzval jak evropské, tak české úřady, aby byly vůči Agrofertu ráznější. 

Podle premiéra europoslanci zasahují do záležitostí Česka. „My jsme svrchovaná země a je tu politický souboj, budou volby a parlament se je snaží ovlivnit,“ reagoval Babiš. Agrofert zase tvrdí, že usnesení europarlamentu je bezprecedentním zásahem do podnikatelského prostředí. „Účelově diskriminuje pouze jednu firmu a ohrožuje v ní tisíce pracovních míst. Žádný střet zájmů neexistuje,“ stojí v prohlášení holdingu.

Usnesení proti Babišovi ve Štrasburku podpořilo 505 europoslanců, a dokonce i kolem třiceti členů z politické skupiny liberálů, kam patří i hnutí ANO. Rezoluce reaguje na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy Evropské komise, podle které je Babiš ve střetu zájmů, jelikož holding Agrofert ovládá. A to i přesto, že ho přesunul do svěřenských fondů. Podle komise tedy nemá firma na evropské dotace nárok.

Opozice: Nedělejte ostudu

Velká ostuda v celé Evropě. Tak hodnotí čeští politici včerejší rezoluci v Evropském parlamentu. „Přestaňte nám už konečně dělat v Evropě ostudu a všechny dotace pro Agrofert vraťte,“ vzkázal premiérovi šéf Pirátů Ivan Bartoš (41). Podle šéfa ODS Petra Fialy (56) to vše celé ukazuje, „jak špatnou pozici máme pod vedením české vlády u zahraničních partnerů,“ uvedl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.