10 KROKŮ, jak v covidu zařídit pohřeb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 KROKŮ, jak v covidu zařídit pohřeb!

Nejdražší pohřby jsou takové, jaký měl například cirkusový principál Jaromír Joo, který rovněž zemřel na covid.
Nejdražší pohřby jsou takové, jaký měl například cirkusový principál Jaromír Joo, který rovněž zemřel na covid. (Foto Aha! - H. Lacinová, K. Kopáč, J. Gartnerová, H. Zdeněk)

Je to smutná realita současné pandemie. Loni v Česku zemřelo přes 129 tisíc lidí, což je o 17 tisíc víc než v předchozím roce. Je to za posledních sto let rekord. Covidová smrt, která oficiálně skolila téměř 12 tisíc Čechů, přichází často rychle. A šokovaní blízcí náhle nevědí, co si počít. Aha! vám v novém dílu seriálu poradí, na co byste ani přemoženi zármutkem neměli zapomenout.

1. Zemře-li váš příbuzný doma, musíte nejprve zavolat lékaře, nejspíš tedy záchranku. Doktor vystaví ohledací list a teprve pak můžete začít shánět pohřební službu, aby nebožtíka odvezla.

2. Pokud váš blízký zemřel v nemocnici, která vám to oznámí nejspíš telefonicky, oslovte co nejdříve pohřební službu, protože poplatky za uchování těla nejsou malé. Některé pohřebky se vám přímo vnucují poblíž nemocnic a byly známy i případy, kdy dostávaly od zdravotníků echo. Zachovejte chladnou hlavu a zkuste porovnat nabídku různých ústavů na internetu a přečtěte si i zkušenosti lidí s konkrétními funebráky. Můžete si tím ušetřit peníze, ale i nervy kvůli neserióznímu jednání.

3. V pohřební službě budou chtít občanský průkaz – váš i zemřelého, případně jen potvrzení nemocnice o úmrtí.

4. Rozmyslete si předem, jestli budete chtít zpopelnění nebo uložení do země. U kremace pak máte na výběr mezi pohřbem s obřadem nebo bez něj, případně rozloučení s urnou, které proběhne až po zpopelnění. Oba druhy pohřbů pak mohou být i církevní.

5. V pohřební službě si pak vyberete z katalogu rakev, květinovou výzdobu, případně další náležitosti. Například uložení do hrobky vyžaduje rakev z tvrdého dřeva se zinkovou vložkou, což se prodraží. Nejlevnější rakev pro kremaci pak stojí do 4 tisíc korun, nejdražší i několik desítek tisíc.

6. Seznamte se s omezeními, které si určila sama pohřební služba. Mnohé povolují vstup jen dvěma osobám, a to v respirátorech. Nabízejí ale také sjednání pohřbu po internetu či telefonicky. Nutností je to pro lidi s nařízenou karanténou.

7. Pohřby jsou momentálně omezeny epidemiologickými nařízeními. Zákaz pohybu mezi okresy pro ně neplatil, ale povinné respirátory a rozestupy truchlících ano. Počet pozůstalých byl omezen na 15 osob. Mnohé ústavy ale nabízejí i přenos obřadu živě (on-line stream).

8. Počítejte také s tím, že i ten nejlevnější pohřeb bez obřadu vyjde zhruba na 18 tisíc korun a zaplatit budete muset okamžitě. V některých ústavech ale můžete pořídit poslední rozloučení i na splátky.

9. Pokud budete trvat na vystavení těla zemřelého v rakvi, není to ani dnes nemožné. Pokud tedy patolog či hygienická stanice nerozhodne jinak. Některé pohřební služby ale nyní tuto možnost odmítají, musíte tedy hledat tu, která se službě nebrání.

10. Podle psychologů lidé často následně litují, že se se zemřelým blízkým náležitě nerozloučili. Zvažte tedy i tuto okolnost, pokud uvažujete o pohřbu bez obřadu. V dnešní situaci také odborníci doporučují naplánovat si nějakou formu dodatečného rozloučení. Až se situace s covidem zlepší a budou se moci zúčastnit všichni, kdo měli nebožtíka rádi.

Další praktické a užitečné informace najdete v tištěném vydání pondělního deníku Aha! (12. 4. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.