Život s pandemií se mění: Z covidu už nemáme strach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Život s pandemií se mění: Z covidu už nemáme strach!

Ilustrační foto - Náplavka
Ilustrační foto - Náplavka (Blesk:Tonda Tran)

Chování, obavy i dopady na Čechy už rok sleduje sociologický průzkum Život během pandemie. Jeho autoři z PAQ Research na přelomu dubna a května potvrdili, co je už delší dobu patrné. Češi jsou ze všech zákazů unavení a se stoupajícími teplotami jako by i obavy z nákazy šly stranou.

NAŠE STYKY

Hlavní číslo 23

...byl náš průměrný počet kontaktů před epidemií

Nákaza už tolik nestraší, všichni ven!

Opatrnost před nákazou a jejím šířením už od konce března setrvale klesá. Přibývá lidí, kteří dodržují jen menší část preventivních opatření, jako dezinfikování rukou, nošení roušek, vyhýbání se přelidněným místům apod. Výrazně také ubývá lidí, kteří se izolují v prostředí domova. Spolu s tím se výrazně propadly obavy z epidemie.

Častěji se stýkáme bez roušek

Návštěvy přátel a rodiny jsou už řadu týdnů na vzestupu. V týdnu od 26. dubna se alespoň jednou s rodinou či přáteli sešlo 58 % respondentů – pro srovnání, na počátku letošního března to bylo o 20 procentních bodů méně. Zároveň se významně zvýšila četnost přímých kontaktů bez roušky. Zatímco v březnu měli lidé v průměru 11,5 osobních kontaktů týdně bez roušky, v týdnu od 26. dubna to bylo již 14 přímých kontaktů. Jde o nejvyšší čísla od začátku tohoto roku.

Pozvolný návrat na pracoviště

Využívání práce z domova se postupně omezuje. Vrátilo se na úroveň typickou pro většinu podzimu a zimy, kdy plný tzv. home office (práci z domova) využívalo 13 % respondentů. Zároveň na konci dubna znatelně poklesly výpadky práce a využívání ošetřovného. Na pracoviště tak na přelomu dubna a května alespoň částečně docházelo téměř 80 % lidí – nejvíce od prosince.

POSTOJ K VAKCÍNÁM

Hlavní číslo z 21 na 13

...procent se od loňského září snížil počet těch, kteří by se rozhodně nenechali očkovat

Chudší a mladší nechtějí

Zatímco ještě do března zájem o očkování rostl, v dubnu už stagnoval. Na začátku minulého měsíce vyjadřovalo ochotu k očkování 63 % dospělých, počátkem května srovnatelných 64 %. Ochota se stále výrazně liší mezi skupinami obyvatel. Mezi mladšími respondenty s nižším vzděláním, z menších obcí a mezi chudými lidmi se chuť dát se očkovat pohybuje stále jen mezi 40 až 50 %.

Bohatší jsou více imunní

K začátku května mělo 37 % respondentů proti onemocnění prokazatelnou a alespoň částečnou imunitu – tedy absolvovalo minimálně jedno očkování či prodělalo nemoc v posledních 6 měsících. Plnou imunitu (dvě očkování či nemoc v posledních 3 měsících) mělo 15 %. Reálná míra imunity populace může být ale prý ještě vyšší. „Lidé s vyšším vzděláním a středními či vyššími příjmy mají prokazatelnou imunitu zhruba 1,5násobně častěji než lidé z nižších tříd. Důvodem je to, že častěji chodí na očkování a jsou častěji testováni,“ uvádějí autoři.

DOPAD NA ZDRAVÍ  A PENĚŽENKY 

Hlavní číslo až 18 %

...lidí patří mezi potenciálně ohrožené chudobou. To se týká zejména těch, kteří jsou prakticky bez úspor a příjem mají do mediánu. Tzv. střed mezd loni za ČR činil 36,5 tisíc Kč hrubého.

Chudí jako před pandemií

Pandemie sice podle autorů průzkumu nevedla k velkému nárůstu nezaměstnanosti, k omezení pracovního života však ano. To prý pomáhaly částečně vykrýt snížení daní z práce a nárůst mezd a důchodů. „Takže počet respondentů pod hranicí relativní příjmové chudoby je podobný jako před pandemií (tehdy 9 %, nyní 10 %) a to samé platí pro lidi, kteří jsou chudobou potenciálně ohroženi,“ tvrdí autoři průzkumu. Ohrožení příjmovou chudobou se oproti době před pandemií rozrostlo mezi lidmi, kteří pracovali na dohodu či měli příjmy na ruku, a mezi lidmi bez maturity.

I duše se pomalu zotavují 

Na konci dubna nastalo zlepšení v duševním zdraví – příznaky deprese či úzkosti u sebe od ledna do počátku dubna pociťovalo kolem 13 % dospělých, na konci dubna to bylo 10 % podobně jako před nástupem podzimní vlny. Stále je to ale více než před epidemií (6 %).

Další info o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 13.5.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.