Proticovidová opatření: Kdy se znovu nadechneme? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Proticovidová opatření: Kdy se znovu nadechneme?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Devátá vlna bývá podle námořních pověr zničující. Naštěstí vláda těch vln naordinovala Čechům jen šest. Mají se valit podle toho, jak bude ustupovat nákaza covidem, a přinesou s sebou postupné uvolňování přísných omezení. Ty první tři mají už jasné obrysy, zatímco ty další jsou ještě dost vzdálené.

První vlna už podle scénáře, který projednávala včera vláda, proběhla, když byly 12. dubna otevřeny některé obchody a služby. Po víkendu pak má druhá vlna vrátit některé děti do škol a školek. A co bude dál? „Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péči. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO). Určující bude počet nakažených. Magickou hranicí zůstává 100 infikovaných za týden na 100 tisíc obyvatel. Nyní je toto číslo podle Havlíčka 177. I bez této podmínky se ale podle něj otevřou vybrané služby, hlavně péče o tělo a mazlíčky.

„Bude ale nutné se prokázat testem, a to buď PCR, nebo antigenním,” sdělil ministr. Testovat se nemusejí lidé, kteří už za sebou mají očkování na covid-19 nebo jsou 90 dní po prodělání nemoci. Vláda podle něj bude vždy v pondělí upřesňovat konkrétní pravidla pro rozvolňování na příští týden, ve čtvrtek pak na základě epidemiologických dat určí, zda opravdu může restrikce uvolnit. Případné nadšení ale zmírnil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). Rozhodně to prý neznamená, že se bude každý týden uvolňovat. Pokud nebude příznivá situace, na další vlnu si budou muset Češi počkat i několik týdnů.

1. vlna TERMÍN: 12. DUBNA

• První mírné povolení covidového sevření už nastalo a s ním se otevřely některé obchody, jako třeba papírnictví či dětská obuv a oblečení, a začaly fungovat různé servisy a další služby.

2. vlna TERMÍN: 26. dubna • Obnoví se praktická výuka na středních školách v posledních ročnících vysokých škol. • Do školek se vrátí zbytek dětí tam, kde je týdenní přírůstek nakažených méně než 100 na 100 tisíc obyvatel, což jsou Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj. • Otevřou se venkovní prostory muzeí a expozic.

3. vlna TERMÍN: 3. KVĚTNA • Mají se otevřít zbylé obchody a trhy, ale s omezením počtu zákazníků na určitou rozlohu. • Do škol by se měly v krajích s nejnižší nákazou vrátit děti z druhého stupně základních škol s tím, že budou rotovat (týden na domácí výuce a týden ve třídách). • Otevření lázní pro samoplátce pouze post- -covid (ne krátkodobé pobyty, omezení zahraničních hostů). • Zpřístupnění galerií, muzeí a památek bez skupinových prohlídek a s omezenou kapacitou. • Otevření služeb péče o tělo, jako například kadeřnictví, s tím, že na jednoho kadeřníka bude v provozovně jen jeden zákazník (oba musí mít negativní testy a ochranu dýchacích cest), vyloučeny jsou činnosti, kdy je narušována integrita kůže. • Přístupné budou také další služby péče o tělo a o psí a jiné mazlíčky.

4., 5. a 6. vlna TERMÍN: NEZNÁMÝ Poslední tři vlny rozvolňování zatím neznají ani svůj termín, ani přesné aktivity, které se pro Čechy opět otevřou. Počítá se ale s tím, že na pivo uvnitř hospody či na oběd do restaurace si lidé budou moci zajít až v té poslední, šesté vlně. A to ještě s negativním testem. Totéž bude platit i pro kina a divadla, která se dočkají také až v poslední vlně. V té předchozí mají být hostům k dispozici alespoň letní zahrádky. Současně s tím by se měly otevřít hotely, a to jen z 20 % kapacity a pro hosty s negativním testem, a uvolnit by se měla přísná pravidla pro sportování uvnitř i venku.

Co rozhodne

V současnosti v Česku přibývá v týdenních průměrech asi 177 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Nástup uvolňovacích vln se přitom bude řídit právě celorepublikovým průměrem, protože jinak by se epidemiologové obávali toho, že lidé budou jezdit za otevřenými obchody mezi jednotlivými kraji. Kdy tedy mají nastat další vlny? • ČTVRTÁ VLNA: méně než 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden. • PÁTÁ VLNA: méně než 50 nových případů covidu na 100 tisíc obyvatel. • ŠESTÁ VLNA: méně než 25 na 100 tisíc obyvatel.

Vláda to zpackala

Opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého zůstaly i po konci nouzového stavu zavřené obchody či restaurace a další zařízení, bylo zavedeno špatně. Konstatoval to Nejvyšší správní soud, který tak omezení zrušil. Konkrétním důvodem je, že to vše nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády. Ta má nyní čtyři dny na nápravu. Ministr zdravotnictví ujistil, že zrušené opatření , které obsahuje také zákaz veřejných i soukromých akcí pro víc než dva lidi, bude včas nahrazeno jiným.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.