Nejasná zpráva o rozvolňování Česka: Kdo má zatím »smolíka«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejasná zpráva o rozvolňování Česka: Kdo má zatím »smolíka«?!

Tisková konference po jednání vlády: Petr Arenberger (19.4.2021)
Tisková konference po jednání vlády: Petr Arenberger (19.4.2021) (Úřad vlády ČR)

Možnost vyzkoušet si nové boty nebo »dospělácký« hadřík přímo v prodejně? Tak to by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (62, za ANO) mohlo být reálné, a to nejspíše už od 3. května. První možný termín návštěvy kadeřníka ale zatím ministr nezmínil.

Už dnes by vláda měla rozhodnout o tom, které obchody a služby budou v dohledné době moci zase otevřít. Velká část provozoven sice funguje, ten zbytek – kam patří například prodejny textilu či obuvi pro dospělé nebo prodejny s nábytkem a koberci, elektrotechnikou či hračkářství – zůstává už od loňského roku stále uzavřená. „My všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů nejdéle od 3. května,“ řekl včera Arenberger CNN Prima News. Je to reálné? „Epidemiologové původně navrhovali otevření obchodů již od 26. dubna, takže doufám, že to je skutečně finální termín, protože obchody nikdy nebyly rizikovým místem – a navíc se v tuto chvíli bavíme už jen o dootevření malé části obchodů, kde se nepotkávají velké skupiny lidí,“ sdělil Aha! Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Vlk taky sliboval...

Ministr už ale neupřesnil, zda budou moci otevřít všechny obchody, nebo jen vybrané. Arenberger nereagoval ani na dotaz Aha!, zda se už budou smět pustit do práce i finančně vyždímaní maséři či kadeřníci. Plán rozvolňování prý Arenberger připravuje na první polovinu května. „Má už základní obrysy, co se týká těch jednotlivých kategorií,“ dodal. Jenže obdobné plány – jako třeba na nový protiepidemický systém – ministerstvo a hlavní hygienička Pavla Svrčinová (57) také zatím jen slibují. Jako ten vlk v pohádce o Karkulce...

Spíš opatrně

Provoz obchodů a služeb vláda naposledy povolila zhruba na tři týdny v prosinci. Po Vánocích se už ale většina prodejen nemohla kvůli špatné epidemické situaci otevřít. Jenže část epidemiologů nabádá k rozvážnosti. Například až v červnu by se podle Petra Smejkala z poradní skupiny MeSES mohly otvírat venkovní zahrádky a venkovní sportoviště. „Amatérský sport, venkovní zahrádky, koncerty, všechno, co se děje venku, to bude v červnu určitě,“ ujišťoval Smejkal na Frekvenci 1. Ani on pro čtenáře Aha! včera neměl jasnější sdělení, na dotaz redakce do uzávěrky tohoto čísla nereagoval.

Co se mezitím změní?

• Od pondělí 26. dubna se obnoví praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. Zároveň s tím se kompletně otevřou mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod 100 na 100 tisíc obyvatel. To se zatím týká jen asi tří krajů, včera ale premiér Andrej Babiš (66, ANO) přispěl s prohlášením, že navrhne, aby se školy otvíraly podle situace v jednotlivých okresech. Šéf vlády včera iDnes.cz také řekl, že od 3. května by se v rotačním režimu mohli vrátit také žáci 2. stupně základních škol. Drobná změna se od pondělka dotkne i amatérského sportu. Zkrátit se má vymezená vzdálenost mezi sportujícími dvojicemi z deseti na šest metrů.

• Už od tohoto pátku – tedy s více než týdenním zpožděním – se budou moci registrovat k očkování lidé nad 60 let. „Využíváme toho, že máme vyšší dodávky vakcín a kapacity očkovacích míst jsou také dostatečné,“ uvedl Arenberger.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (22. 4. 2021)

Přečtěte si
konvalinka34
22. 4. 2021 • 11:12

Jak to je s turistickými cestami za hranice? Chci do Německa, nikde ani slovo. A jsem očkovaná proti covid

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.