Zoo, obchody, školy: OTEVŘENO! A co bude dál...? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zoo, obchody, školy: OTEVŘENO! A co bude dál...?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Cestovat mezi okresy i vycházet po 21. hodině povoleno! V Česku včera o půlnoci skončil nouzový stav, který trval skoro půl roku. Většina protiepidemických opatření ale zůstává v platnosti podle nového pandemického zákona.

Nouzový stav, který byl vyhlášen loňského 5. října, sice skončil, Česko je ale »v nouzi« dál. Čísla nakažených klesají, covid pozitivních je však u nás v přepočtu na obyvatele stále výrazně víc než u většiny našich sousedů. Předběhlo nás jen Polsko. A v počtu mrtvých vedeme smutný žebříček celosvětově. Rozvolnění je tak jen částečné. Do škol vyrazila polovina dětí z prvního stupně, všechny se musely otestovat. S druhou polovinou dětí se budou střídat vždy po týdnu. Na většině škol zvolili systém »áčka« chodí v liché týdny, »béčka« v sudé. Testování probíhalo na většině míst bez problémů. „Ze všech škol, co jsem se bavil s kolegy, tak nikdo nemá pozitivní test. Buď jsou děti tak neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy úplně na nic,“ popsal situaci ředitel základní školy v pražských Klánovicích Michal Černý.

Anální testy?

Testy dodávané státem se zatím provádějí odběrem z nosu, počítá se ale i s rozšířením na odběr slin, tzv. cucací nebo plivací testy. Podle e-mailové korespondence, kterou zveřejnil server Neovlivni.cz, byla ve hře i možnost nákupu testů ze stolice, což ale nakonec ministerstvo zdravotnictví změnilo.

Točené z okénka

Otevřely se i některé obchody jako třeba papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví nebo farmářské trhy. Návštěvníci smí nově i do venkovních prostor zoologických zahrad či navštívit své blízké ve výkonu trestu. Skončil i zákaz pít alkohol na veřejnosti. Život v Česku se nyní řídí pandemickým zákonem. Zavřené tak zůstávají restaurace, většina obchodů i sportovišť.

Víte že? ...policisté za dobu nouzového stavu zaznamenali 85 000 přestupků proti opatřením? ...uložili 24 700 pokut a 73 lidí obvinili z trestného činu šíření nakažlivé choroby?

Sněhobílá lvíčata přitahovala návštěvníky zoo v Hodoníně!

Dost návštěvníků přilákala včera zoologická zahrada v Hodoníně. Nedočkavci dokonce čekali ve frontě už před otevřením bran. Zájem byl hlavně o mláďata lvů, lam a vlků.  

„Otevírali jsme v devět. K našemu milému překvapení se už ráno vytvořila fronta. Lidé pak postupně přicházeli celý den. V areálu se ale lehce rozprostřeli. Povolená kapacita 700 souběžných návštěvníků nám včera stačila,“ uvedla mluvčí zoo Marie Blahová. Děti lákala hlavně smetanově bílá šestičlenná rodina lvů jihoafrických. Podle mluvčí zoo byla radost oboustranná. „I na zvířatech vidíme, že jim přítomnost lidí scházela. Jsou na nás zvyklí,“ vysvětlila Marie Blahová.

K mání jsou sešity, pastelky,dětské boty!

Poprvé od Vánoc mohli Češi zase v obchůdcích nakoupit sešity a vybavení pro školáky, čerstvé ovoce a zeleninu na trzích nebo dětské oblečení a boty. 

Lidé si nenechali rozhodně ujít otevření prodejen s dětskou obuví a oblečením, papírnictví či zámečnictví, které s koncem nouzového stavu dostaly zelenou. Otevřeno mohou mít za dodržení přísných hygienických opatření od šesti hodin ráno do 22 hodin﷯. Třeba obchody s oděvy však musejí kromě zboží pro děti ostatní sortiment zakrýt, dospělí si na výběr v kamenných provozovnách ještě počkají. Stejně jako obchodníci a provozovatelé služeb stále podléhající omezením, jejichž konec je v nedohlednu.

Pondělní ráno nejmenších ve školce: Dětská ve Zlíně Testování osladily mafinky!

Na testy byla fronta. Tak to včera vypadalo přede dveřmi mateřské školy Dětská ve Zlíně. Rodiče s dětmi museli čekat, až na ně přijde řada. Patřila k nim i Kateřina Rejdíková (40) se synem Andrejem (6).

„Dceru (10) jsem zavedla do školy. Ta zvládne testování sama. Ze základky i mateřinky přišly už ve čtvrtek podrobné informace včetně videa, jak se má testování dělat. To jsem uvítala,“ řekla paní Kateřina, sportovní trenérka. Po chvíli už seděla u stolku a školní asistentka Martina Jandíková (30) jí radila. Než se Andrej nadál, bylo po všem. Ještě počkat na výsledek. „Já jsem se trochu bál, ale nic to nebylo. Jen to trochu šimralo,“ usmíval Andrej.

Třikrát neprůkazně

„V pěti kmitáme od šesté ranní. Malou tělocvičnu jsme přehradili, aby vznikla dvě testovací místa, třetí je v chodbičce. Z 19 dětí si dvě přinesly výsledky testů z nemocnice. Tři tady byly neprůkazné. Proč, to je otázka. Musely se opakovat. Děti i zaměstnanci jsou v pořádku,“ konstatovala s ulehčením ředitelka Ivana Scharfová (49). Ta pro děti napekla 30 malých mafinek, aby je za testování odměnila.

Změna testů?

„Proti testování nejsem, ale otázkou je jejich kvalita. Zda nejsou pro nejmenší zbytečné. Jinak jsem moc ráda, že děti budou mít konečně jiný režim,“ konstatovala Kateřina Rejdíková. „Domnívám se, že testy budou měnit. Většina rodičů bojuje za testy ze slin, plivací. Současný způsob není nic příjemného,“ poznamenala na závěr ředitelka.

Celý článek a další info o covidu najdete v tištěné verzi Aha! 13.4.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.