Covid připravil masérce krušné chvíle: Bez práce a ještě s nádorem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Covid připravil masérce krušné chvíle: Bez práce a ještě s nádorem!

Masérka Alena
Masérka Alena (Foto Aha! – Slávka Červená)

Před třinácti lety utekla Alena Brištělová (57) s dcerou z Běloruska do Česka. Měla strach z dnes už exmanžela, bála se, že ji zabije. Tady se z ní stala vyhlášená masérka. Dařilo se jí, ale covid-19 jí pořádně znepříjemnil život.

Vlohy, že sáhne na člověka a hned ví, kde má problém, zdědila po babičce. Nikdy nemarodila, koronaviru ale neunikla. „Tři týdny jsem měla čtyřicítky, brala antibiotika. Mám astma a byly dny, kdy jsem se sotva doplazila k oknu, abych ho otevřela a nadechla se.Také jsem čtyři hodiny v kuse zvracela a seděla na WC. Myslela jsem, že už tu nebudu a zavolala jsem záchranku,“ líčila. V nemocnici dostala kyslík a na CT odhalili, že nekuřačka má na pravé plíci malý nádor. Nikdo neví, zda tam už byl, nebo vznikl nyní. Dostala silné léky a nesmí tři měsíce pracovat.

Zoufalá situace

„Pro mě je to patová situace. Loni jsem složila zkoušky a neoficiálně jsem už občankou ČR, ale nemám v ruce dosud žádný doklad. Nemohu žádat o sociální podporu. Nemám ani nárok na nemocenskou. Platím si poctivě sociální a zdravotní, ale ne pojistné na nemocenské pojištění,“ vysvětlila. Dál ale platí nájem za masérnu, za byt, zdravotní a sociální pojištění. „Kde mám na to ale vzít. Chodí mi jen státní podpora od finančního úřadu 500 Kč za den, kompenzace za covid. To zdaleka ale nestačí,“ zoufá si žena. Ještě že jí pomáhá dcera, která po mateřské nastoupila do práce. Toužebně také vyhlíží čas, kdy bude moci zase masírovat. „Jen aby mi to zdraví dovolilo,“ dodává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.