Vládní opatření kvůli covidu: Tady by mohli na pivo, zde nefungují školky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vládní opatření kvůli covidu: Tady by mohli na pivo, zde nefungují školky!

Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr školství Robert Plaga (22. dubna 2021)
Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr školství Robert Plaga (22. dubna 2021) (Úřad vlády ČR)

Problém s otvíráním služeb od příštího pondělí, kdy například ke kadeřníkovi bude jednou z podmínek negativní profesionálně odebraný test, se dotýká i těch nejmenších. Není totiž dosud jasné, zda a za jakých podmínek si jejich hlavičky vezme kadeřník do parády.

Negativní antigenní či PCR test z odběrového místa, očkování, nebo prodělání nemoci v uplynulých třech měsících. To jsou podmínky pro to, aby si lidé od pondělí mohli po čtyřech měsících »legálně« zajít ke kadeřníkovi, na masáž, nebo na pedikúru. A jak dosud vládní představitelé tvrdili, negativní samotesty ze zaměstnání, nebo ze škol by propustkou do služeb být neměly. „Tohle omezení mi nedává smysl, protože pro toho klienta, pokud si stát myslí, že je bezpečné, aby chodil do práce, tak nemá smysl, aby byl v nebezpečí, když se půjde ostříhat,“ ironizuje rozhodnutí ministrů šéf Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ministerské veto

Na logiku opatření se Aha! včera ptalo jak šéfa resortu zdravotnictví Petra Arenbergera (62, za ANO), tak i vicepremiéra Karla Havlíčka (51, za ANO). „Respektujeme doporučení epidemiologů. Rozdíl je v tom, že samotest v práci je orientační, potkávají se tam stejní lidé a nedochází k osobnímu kontaktu. Masér, pedikúra apod. jsou v režimu přímého kontaktu, delší dobu, což je z pandemického hlediska problém. Právo veta má ministerstvo zdravotnictví,“ sdělil pak Havlíček.

Bude výjimka?

Místo Arenberger pak prozradila něco málo mluvčí rezortu zdravotnictví Jana Schillerová. „Jelikož děti jsou testování ve školách, předpokládá se, že se tyto testy budou uznávat,“ řekla včera. A co předškolní děti, které se zatím netestují. Také je čeká před návštěvnou kadeřníka povinný výtěr z nosohltanu? Podle mluvčí by v těchto případech mohla platit výjimka.

Posílit odběrová místa? Prý to není nutné

V Česku je v současnosti kolem 369 odběrových míst, kde se testuje antigenními testy a asi 332 míst, kde se uplatňují PCR testy. Jsou kapacity dostatečné vzhledem k tomu, že profesionální odběry budou podmínkou pro využívání služeb? „S ohledem na to, že služby budou i pro očkované, dále pro ty, kteří prošli covidem v posledních měsících, navíc řada ze zákazníků využije AG test z firmy (pokud se zaměstnanci netestují sami doma, firmy mohou využít závodní lékaře či profesionální odběrová místa – pozn. red.), dále s ohledem na to, že kapacita center je dostatečná, tak se zatím o posílení neuvažuje,“ sdělil Aha! Havlíček.

Víte, že…

...podle březnového průzkumu Hospodářské komory veřejná testovací centra na antigenní a PCR testy, které umožní návštěvu služeb, využívá jen 16 % zaměstnavatelů? Jak to bude u služeb? Co čeká na zákazníka, který se od 3. května objedná na určitý den ke kadeřníkovi? Po příchodu kadeřník zkontroluje potvrzení o testu a následně příchozího obslouží. Při kontrole si pak například hygienici vezmou jmenný seznam zákazníků za dané období, který následně porovnají s údaji z odběrových center. Výsledkem bude zjištění, zda daný člověk opravdu byl negativně testován v daném termínu. „Kadeřníci si musí vést takový seznam, který mohou hygieně doložit pro vytrasování. Musí tedy mít informace, aby mohlo být zahájeno epidemiologické šetření. Není tam přesný návod, že musí mít tohle a tohle, musí jen umět ty lidi doložit, aby je mohla hygiena kontaktovat,” řekla webu Novinky.cz Jana Schillerová.

Kolik za to?

Jaké testy bude potřeba, abychom mohli ke kadeřníkovi. Lidé mají možnost využít jednou za tři dny antigenní testování z veřejného zdravotního pojištění, který bude mít platnost 72 hodin. Laboratorní PCR pak má mít platnost 7 dní, jenže pro samoplátce vyjde na zhruba 1500 korun. Zdarma se dělá jen těm, které na test vyšle lékař či hygiena.

Václav Pražák, Asociace kadeřníků ČR: Chtějí po nás, na co nemáme oprávnění

*Jak se zájmem o stříhání zamává podmínka profesionálně odebraných testů? „Je to samozřejmě limitující. My jsme bojovali za platnost u samotestů, když ty mohou být platné pro vstup do škol nebo do firem. Odběrových míst zase není tolik a třeba na malých městech, kde žádná nejsou, to může být problém. Třeba v Rakousku testují i v každé lékárně, to tady není možné.“

*Dopadne to tedy také na dětské klienty? „K nám se chodí stříhat děti už od šesti měsíců. A jsou také jen dětská kadeřnictví. Co s těmi bude? Dostanou náhradu? Kompenzační bonus končí…“

*Jednáte stále o tom s představiteli státu? „Jednáme o tom už více než dva měsíce. Navíc po nás chtějí, abychom testy evidovali – na to vůbec nemáme oprávnění.“

*Všechny další podmínky poskytování kadeřnických služeb jsou už fér? „V podstatě je to stejné, jako loni.“

*I pravidlo jeden na jednoho? „Tak samozřejmě jeden kadeřník neobsluhuje dva zákazníky najednou. Ale je to podobné jako loni. Jeden zákazník může být na 15 metrech čtverečních, záleží na ploše. Když má kadeřnictví třeba 30 metrů, mohou tam být dva zákazníci.“

Velké rozdíly ve výskytu covidu napříč Českem* Jak jsou na tom jednotlivé okresy? Chebští do hospody, Vsetín bez školek!

Rozvolňování v Česku se nyní řídí počtem případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. A ten se v různých okresech značně liší. Na Chebsku by mohli lidé vyrazit už i do hospod, na Vsetínsku zase nemohou ani děti do školek.

Na ministerský balíček pět, který umožňuje provoz restaurací, kin, bazénů či pořádání koncertů i uvnitř, je potřeba méně než 50 případů na 100 tisíc obyvatel za týden. Už nyní to splňují třeba Chebsko, Sokolovsko nebo Náchodsko. Naopak nejhorší situace je na opačném konci republiky. Na Vsetínsku je 304 případů na 100 tisíc obyvatel za týden. Hned za ním je vedlejší Zlínsko s 295 a Prachaticko s 288 případy. Tady se ještě nemohou ani vrátit děti do školek. Celorepublikové skóre je zatím 156 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní. Pro postup až k balíčku pět tak máme v Česku ještě daleko...

Půjdou po krajích

Některá rozvolnění budou postupovat regionálně, ale ne po okresech, nýbrž po celých krajích. V pondělí se vrátily děti do školek v Plzeňském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji, tamtéž se 3. května vrátí rotačně do škol i druhý stupeň základních škol. Ve čtvrtek vláda vyhodnotí, zda se to bude týkat i škol a školek v Praze a Středočeském kraji. Pro návrat dětí je potřeba méně než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden.

Další info o covidu a zajímavou mapu najdete v tištěné verzi Aha! 28.4.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.