Rozvolňování pokračuje: ROUŠKY už jen někde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rozvolňování pokračuje: ROUŠKY už jen někde!

Jak to bude s rouškami?
Jak to bude s rouškami? (Foto ara)

Zbytek obchodů a služeb, které jsme si dosud museli upírat, se bez dalších podmínek otevře už příští pondělí. Odpočinout si budeme moci v soláriu nebo si pořídit novou kérku. Situace se vyvíjí natolik dobře, že třeba na svatbách se bude moci sejít až 30 lidí a roušky už budou povinné jen tam, kde je narváno. Co všechno včera vláda ještě schválila?

Školy ve třech krajích s otazníkem

Do škol ve většině krajů by se měli od pondělka vrátit v rotačním režimu žáci druhých stupňů základních škol a víceletých gymnázií. A fungovat by měly i školky. Umožněna bude také praktická a klinická výuka všem vysokoškolákům. Zatím s otázníkem jsou školská zařízení ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině. Zda se také od pondělí 10. května otevřou, o tom se rozhodne pozítří.

Rozběhnou se kroužky

Ode dneška se mohou děti v sedmi krajích, kde se částečně obnovila výuka, účastnit volnočasových aktivit. A to v počtu tří dětí uvnitř a 20 venku, kdy ale nebude možné využít šatnu a podmínkou bude doložení negativního testu. V základních uměleckých školách a střediscích volného času bude pak umožněno ve stejném režimu skupinové vzdělávání.

Roušky už jen v davu

Od 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry. „Je to tedy návrat k praxi, která tu byla třeba na podzim,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Plně očkovaní: návrat bez potíží

Kdo má alespoň 14 dní po druhém očkování na covid, ten se může ode dneška vrátit rizikové země, aniž by musel absolvovat další testy nebo nastoupit do karan étny. Uvolnění podmínek platí pro země se středním rizikem nákazy, kam patří např. Irsko, Portugalsko nebo Finsko, i s výsokým rizikem, kam se řadí např. Německo, Slovensko, Rakousko, ale Bulharsko nebo Řecko.

S testy nejméně do června

Minimálně do konce června pak má firmách či na úřadech trvat povinné testování zaměstnanců. Včera to potvrdila vláda s tím, že frekvence testování zůstává jednou týdně.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (4. 5. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.