Vláda rozhodla: Jak to bude s... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vláda rozhodla: Jak to bude s...

Uvolnění od 3. května. Arenberger: Chcete nakupovat, nezkažte si to!
Uvolnění od 3. května. Arenberger: Chcete nakupovat, nezkažte si to! (Archiv Blesku)

A je to tady! Rozvolňování v Česku se stává realitou. Od pondělí se otevírají některé služby, v sedmi krajích se pak do tříd vrátí i žáci z druhého stupně »základek«. Zbytek maloobchodu ale na otevření bude muset počkat až do 10. května. Včera o tom rozhodla vláda.

...s kulturou a zahrádkami?

V Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském a Liberckém kraji a také v Praze budou moci pro individuální prohlídky otevřít muzea, galerie, hrady, zámky a další historické nebo kulturní objekty. Jejich návštěvníci budou mít povinnost používat respirátory. A na posezení u piva na zahrádkách možná dojde ještě dřív, než se původně počítalo. „Na vládě jsme řešili i zahrádky. S ohledem na to, že jsme stanovili, že jsou priority školy, tak budeme držet datum 17. května,“ uvedl Havlíček.

...s dosud zavřenými obchody a službami?

Všechny prodejny, které měly povinně zavřeno už od konce prosince, se otevřou od pondělí 10. května bez výjimky. To se týká např. prodejců textilu pro dospělé nebo prodejen s nábytkem či koberci. Včera to oznámil ministr průmyslu Karel Havlíček (51, za ANO). Obchodníci přitom do poslední chvíle doufali, že by mohli své provozovny otevřít už společně se službami od nadcházejícího pondělí. Havlíček včera ujistil, že 10. květen je už opravdu definitivní termín. A ten platí i pro zbývající služby a řemesla.

...se školami v »lepších« regionech?

V Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze se od 3. května otevře i 2. stupeň ZŠ. Žáci budou mít rotační režim, při kterém se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. Ve stejných krajích také budou moci chodit do školek všechny děti. Ve zbytku země budou mít žáci 2. stupně nadále distanční výuku a školky budou navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Na Karlovarsku, Plzeňsku a Královéhradecku se všechny děti do školek mohly vrátit už od počátku tohoto týdne. Pokud bude příznivý vývoj pokračovat, podle Arenbergera je možné, že by se školy otevřely ve zbývajících 7 krajích od 10. května. Od stejného dne se obnoví i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol.

...s testy u kadeřníka?

Že část služeb péče o tělo, jako jsou kadeřnictví, pedikúry či kosmetické salony a salony pro zvířata otevře od pondělka, je už jistá věc. Také to, že jejich klienti budou muset mít negativní test z odběrových míst. Uznávat se ale budou testy ze zaměstnání a ze škol. V případě školáků by mělo stačit čestné prohlášení o tom, že dítě bylo negativně testováno. Klienti také budou mít možnost nechat se otestovat přímo v provozovně. „Já doporučuji, aby to bylo spíše výjimečné řešení,“ řekl ministr zdravotnicví Petr Arenberger (62, za ANO).

...s dalším testováním ve firmách i školách?

Testování ve firmách má pokračovat ještě v červnu. Dál probíhat má i ve školách. Jenže školy mají zásoby testů jen do 7. května. A i když Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala novou zakázku na dodávku 5,6 milionu testů, do termínu rozhodně nedorazí. Jako provizorní řešení vláda schválila, že SSHR dodá školám 185 tisíc testovacích sad, které byly původně určeny pro úředníky. A tomu pomůže i nižší frekvence testování. „Od pondělí 3. května se bude pedagogický i nepedagogický personál testovat jednou týdně antigenními testy. První stupně, které už jedou několikáté kolo rotací, také budou testovány jednou týdně. Ty navrátivší druhé stupně základních škol budou testovány dvakrát,“ řekl ministr školství Robert Plaga (42, za ANO).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.