Ministr zahraničí nastínil podobu letního cestování: Tři typy covid pasů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ministr zahraničí nastínil podobu letního cestování: Tři typy covid pasů!

Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra a adept na ministra zahraničí
Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra a adept na ministra zahraničí (Ministerstvo vnitra)

Zjednodušit a zpřehlednit cestování po Evropě mají letos v létě covid pasy. Jenže ani s nimi to asi nebude jednoduché. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD) popsal, jak by měly fungovat.

Definitivně by evropský covid pas měl Evropský parlament schválit v červnu a platit by měl nejpozději začátkem léta. Půjde ale vlastně o tři druhy dokumentů! Jeden bude potvrzením o absolvovaném očkování, druhý ponese informaci o výsledku testu a třetí doklad o prodělání covidu-19. „Každý typ certifikátu bude mít odlišnou dobu platnosti. A to přitom není jediný limit. Záležet bude také na tom, jaké podmínky pro vstup na své území si jednotlivé státy nastaví. Některé mohou uznávat jen covid pas s očkováním, jiné budou akceptovat všechny tři certifikáty,“ řekl ministr Jakub Kulhánek v rozhovoru pro Lidovky.cz. Jak bude vypadat praxe, tak zatím stále není jasné.

Chystají i národní verzi

Vedle evropského covid pasu se ministerstvo zahraničí chystá i na národní systém. „Chceme vyjednat co nejlepší podmínky pro cestování především do zemí, kam Češi rádi cestují, a to ať už bude fungovat celoevropský covid pas EU, či budeme odkázaní na náš národní,“ řekl Kulhánek s tím, že se jedná o podobě cestování na Slovensko, do Maďarska, Rakouska či Chorvatska.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.