Chystáte se v létě k moři? Dovolená s covidpasem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chystáte se v létě k moři? Dovolená s covidpasem

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv Markéty P.)

Lidé v Evropě budou smět zase volně cestovat, pokud se prokážou covidpasem. Vypadá to jednoduše, ale včera představený návrh Evropské komise provází řada otazníků a problémů.

Podle představ Bruselu by mohli už v létě volně překračovat hranice ti, kteří budou mít v digitálním covidovém pasu zaznamenánu jednu ze tří podmínek: jsou očkováni, mají potvrzení o čerstvém negativním PCR či antigenním testu nebo nemoc již prodělali a mají v těle protilátky. Jak to bude s návrhem, o němž se teď bude jednat, vypadat v praxi, zatím není příliš známo.

Příliš otazníků

Kdo bude smět údaje do covidpasu zaznamenávat? Jak to bude s lidmi, kteří se třeba ze zdravotních důvodů nemohou nechat naočkovat? Budou pas uznávat všechny země, když se dosud nedokázaly shodnout na jednotné podobě testů. Budou akceptovány opravdu jen vakcíny, které jsou registrované v EU, když některé státy očkují zatím neuznaným Sputnikem V? Jak dlouho se bude uznávat ochrana po prodělaném covidu? Otázek je víc a pochyby mají i cestovní kanceláře, které čekají na letní sezónu jako na spásu.

Rychlá polívka

Covidpas je předčasný, především proto, jak pomalu se u nás očkuje. A navíc i očkovaný člověk může být nakažlivý. O tom je přesvědčen místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Myslím, že většina států bude stejně vyžadovat negativní test nebo obranné látky, že není nakažlivý. Je to spíš politická záležitost, která je řešena předčasně,“ řekl pro Aha!. Certifikát podle něj nemůže být jediné řešení. „Přijde mi to jako další byrokracie. Proč, když mám negativní test, bych ho měl někam registrovat? Je to další buzerace lidí. Taková rychle uvařená polívka, ze které chce někdo vytěžit politickou energii,“ dodal.

Rozhodnou státy

Na úskalí, které představuje pomalý postup očkování v Česku, upozorňuje i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Pokud by covidpas fungoval tak, jak má, mohl by ušetřit mnoho času, peněz a dalšího papírování. Samozřejmě, bude záležet na rychlosti očkování a uvidíme, kolik klientů to do léta stihne. Cestovat se bude dát i bez očkování s povinným negativním testem. Každá země si určí podmínky,“ řekla Aha! Země EU se teď budou dohadovat o tom, jak by to prakticky mohlo s covidpasy probíhat. Rozhodnutí ale bude na jednotlivých státech, jak se k nim postaví.

Ministr Petříček: Jen dočasné řešení

Jakmile Světová zdravotnická organizace určí, že pandemie skončila, bude s covidpasy veta! Tak se to musí stát podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (39, ČSSD). Podle něj by se certifikáty mohly používat od konce května či od června a měly by mít jak papírovou, tak i digitální podobu. Předpokladem je, že půjde o jednotný certifikát v angličtině. V rámci ochrany osobních údajů se budou evidovat jen nezbytné informace. Zda se státy na jednotných pravidlech shodnou, však není jisté. Podle Petříčka se už teď nelíbí zejména Maďarsku, které očkuje ruskou vakcínou, že by se podle návrhu měly uznávat jen ty autorizované. „Členské státy se ale budou moci rozhodnout, zda navíc akceptovat i jiné vakcíny,“ uvedl Petříček. Pokud by se celá EU na covidpasech nakonec neshodla, ministr by chtěl o jejich uznávání jednat s jednotlivými státy individuálně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.