Boj s covidem: Nová fakta o léčbě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Boj s covidem: Nová fakta o léčbě!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (FN Motol)

Ivermektin a isoprinosine. Dva léky, kterých se řada Čechů domáhá s vidinou, že jim pomůže proti covidu. A vůbec jim nevadí, že ten první se používá hlavně proti parazitům u dobytka. A u toho druhého nic nedbají na odmítavý postoj samotného ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO).

Slovenská aktivistka Oľga Pietruchová se rychle vyléčila z těžkých příznaků covidu poté, co jí manžel-lékař doporučil užívat ivermektin na odčervování koní. Podobných příběhů je na internetu mnoho. Ani medicínské kapacity přitom nejsou zajedno. Pomáhá lék pro zvířata, nebo může uškodit? Nemocnice v Praze Motole nepříklad rázně odmítla, že by tu snad mohli léčit veterinárním přípravkem. „Léčíme lidi a ne dobytek,“ řekl pro Aha! šéf nemocnice Miloslav Ludvík (57) s tím, že bude vždy záležet na doktorovi.

Není registrovaný

Lékaři v Brně naopak tuto látkou klidně svým pacientům podávají. Ministerstvo zdravotnictví nakonec v pátek povolilo lék v tabletkách, vyráběný v Bulharsku, k experimentální léčbě. Bude to vždy jen na rozhodnutí lékaře, jestli ho předepíše, a pacient musí být dobře informován o rizicích. „Ivermektin nebyl dosud nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti COVID-19 a o jeho účinnosti proti této nemoci není dostatečné množství dat k tomu, aby bylo možné doporučit plošné používání napříč ambulantní sférou,“ sdělila Aha! mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Blatný by ho nevzal

Ministr zdravotnictví varuje. Tento nápis by se klidně mohl vyjímat na krabičce sporého preparátu. „Já bych si ho nevzal. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem,“ řekl ministr Blatný v ČT. A stejně obezřetný je i vůči léku isoprinosine, který se jako antivirotikum používá už padesát let. „Je to lék, který ovlivňuje imunitní systém, v principu se používá k jiným indikacím. Je možné ho využít k léčbě tohoto onemocnění, jak plyne z jeho farmakodynamických vlastností, protože může mít v určité fázi toho onemocnění posilující vliv na imunitní odpověď,“ upozornil ministr.

Užívali ho senioři i Klaus

Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv nejsou k dispozici potřebné údaje o tom, že isoprinosine opravdu proti covidu účinkuje. V Česku se používá k léčbě onemocnění způsobených herpetickými viry. K léčbě covidu ho nyní podávají na Slovensku, v zemích bývalé Jugoslávie a Sovětského svazu. Jeho propagátorem je epidemiolog Jiří Beran, který napsal dokonce studii, jak s ním zacházet. Následně lék užívali i pacienti v domově seniorů v Litovli, kteří podle Berana díky němu měli mírnější průběh nemoci. Naposledy se přiznal k jeho užívání i exprezident Václav Klaus (79).

Lékaři z Brna: Je to bezpečné

Deset tisíc balení léku huvemec, který obsahuje ivermektin, nakoupila za 12,5 milionu korun Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, kde před odchodem do ministerské funkce působil i Jan Blatný (50). Ta se proti jeho negativnímu stanovisku ohradila. Lékaři došli k poznání, že nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky, poškození mozku či srdce. „U nás jsme lék podali přibližně 70 pacientům. Neregistrujeme v této souvislosti žádné komplikace,“ ujistil primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek. ﷯ (box) Pasta pro koně ﷯za všechny peníze Někteří Češi se rozhodli dostat se k látce ivermektin za kažou cenu. Někteří prý prosili veterináře, aby to předepsal jejich koni. A ti, kteří takovou záminku nemají, se vrhli na bazary, kde se s látkou čile obchoduje.„Prodám lék, který obsahuje účinnou látku Ivermectin. Cena za 1ks balení 1108 korun, zasíláme na dobírku,“ píše na internetovém bazaru uživatel Petr. Zájemci tak musí nejen podstoupit riziko, že se krmí pastou pro dobytek, ale i sáhnout pěkně hluboko do kapsy.

Jaká jsou doporučení

Léku Huvemec, který obsahuje látku ivermektin, dal Státní ústav pro kontrolu léčiv částečnou zelenou. V odůvodnění se odkazuje na to, že mnohem nebezpečnější, než podání lékařem je to, když si lidé živelně ordinují látku sami z veterinárních přípravků.

Jaká jsou tedy jeho doporučení?

*je určen pro hospitalizované pacienty starší 18 let

*lékař musí při předepsání léčby zvážit velmi omezená data, pokud jde o účinnost

*vzhledem k riziku, že lék může vyvolat vrozenou vývojovou úchylku u plodu, nesmí být podán těhotným ženám

*je nutné sledovat jaterní funkce před léčbou a po ukončení léčby 7

*jako bezpečné a nejvhodnější dávkování se jeví podání 0,2 mg na kilogram a den, a to 1., 3. a 5. den a maximální denní dávce 24 mg

*lékař se musí seznámit s možnými přínosy a riziky této léčby *pacient musí být informován, že bude léčen neregistrovaným přípravkem a musí s tím souhlasit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.