Změna v aplikaci druhé dávky u vakcín Moderna a Pfizer: Přeočkování po 42 dnech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Změna v aplikaci druhé dávky u vakcín Moderna a Pfizer: Přeočkování po 42 dnech

Vakcíny společností Moderna a Pfizer
Vakcíny společností Moderna a Pfizer (Reuters)

Lidé dostanou druhou dávku u vakcín Pfizer a Moderna později, než tomu bylo dosud. Rada vlády pro zdravotní rizika včera odsouhlasila prodloužení intervalu očkování na 42 dní, dosud to bylo 21 dnů u Pfizeru a 28 dní u Moderny.

Odložení druhé dávky očkování u nově registrovaných včera oznámilo ministerstvo zdravotnictví. „Z odborného pohledu je to zcela v pořádku, není třeba mít žádné obavy. Nám všem ale tato změna umožní ochránit více lidí v kratší době,“ uvedl resort na Twitteru.

Více aplikací

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je třeba, aby aspoň první dávkou bylo co nejdříve očkováno co nejvíce lidí z rizikových skupin. Prodloužení intervalu mezi dávkami to má umožnit. „Nevidím v tom žádný problém, spíše se to doporučuje,“ řekl zase imunolog Václav Hořejší serveru iDNES.

Déle nečekat

Dosud se přeočkování provádělo u vakcíny Pfizer/BioNTech po 21 a u Moderny po 28 dnech. To je interval, který doporučují výrobci, protože jej používali při klinických studiích. V případě nutnosti ale připouští zpoždění druhé dávky až na 42 dnů po té první. „Více bych to ale nezdržoval, není dobré čekat déle než šest týdnů,“ řekl britskému Telegraphu Uguh Sahin z BioNTechu.

Britové mají tři měsíce

Ve Velké Británii si s doporučeními výrobců hlavu nelámali. U vakcíny společnosti Pfizer posunuli druhou dávku až na 12 týdnů po té první.

Praktikům chybí vakcíny

Ve svých ordinacích zaregistrovali k očkování tisíce seniorů nad 70 let, látku pro ně však nemají. Podle praktických lékařů z Ústeckého kraje chodí vakcíny spíše do očkovacích center. Mohli by přitom očkovat látkami od AstraZenecy i Moderny. „Ve chvíli, kdy budou dodávky této vakcíny vyšší, dostanou ji podle něj i obvodní lékaři,“ řekl krajský koordinátor očkování Petr Severa. Podle Chytré karantény má dorazit příští týden 74 400 dávek očkování od Moderny a už ve středu 98 700 dávek od AstraZenecy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.