Dietoložka varuje: Ubývají bílkoviny, ochabují svaly

Prodělal jsem covid a zhubnul jsem. To říká řada lidí, kteří s koronavirem bojovali. Mnozí se dokonce z takového následku radují. Podle odborníků to ale zase tak dobrá zpráva není.
Většinou jde úbytek hmotnosti během onemocnění na vrub toho, že člověk ztratí chuť k jídlu, nezřídka trpí průjmy či nevolností. Během nemoci pacienti nemají pohyb. Zejména ti se středně závažným či těžkým průběhem onemocnění zůstávají na lůžku. To vede k úbytku svalové hmoty, ochabnutí svalů, včetně dýchacích. „Když tělo bojuje s vážnou infekcí, organismus těžko využívá k získání energie běžné energetické zdroje a ve zvýšené míře jsou využívány vlastní bílkoviny,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá. Takové hubnutí organismu více uškodí, než prospěje.
Co dietoložka doporučuje:
• Jíst častěji menší porce.
• Ke každému pokrmu zařadit potraviny s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, například maso, skyry, tvaroh, sýry, vejce, proteinové nápoje.
• Při nechutenství konzumovat speciální nutriční bílkovinné doplňky stravy a pít raději mezi jídly než zároveň s jídlem.
• Energii tělu dodají také nápoje, jako je mléko nebo ovocné šťávy.
• Při ztrátě chuti a čichu využívat více koření a bylinek.
• Při dechových potížích jsou vhodnější měkké pokrmy, například pudinky obohacené proteinem, mleté maso s rozvařenou zeleninou, polévky se zavařeným vejcem či sýrem.