Drsné následky covidu: Příběhy tří lidí, které trápí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Drsné následky covidu: Příběhy tří lidí, které trápí...

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Veronice (38) se motá hlava po každém jídle, Mirek (57) omdlévá při močení a Katce (38) všechno, co má na talíři, páchne jako siláž. Přestože onemocnění koronavirem prodělali loni, ještě teď trpí následky. Tito tři lidé jsou jen kapkou v moři. 

Kromě potíží s dýcháním, poškozenými plícemi, ztrátou chuti a čichu přibývá nešťastníků s různými specifickými problémy, které se u nich objevily po covidu.

Veronika (38): Omdlévá při jídle

„Sotva něco sním, udělá se mi špatně. Ztuhne mi krk, zrychlí se mi tep a začnu omdlévat. Musím si okamžitě lehnout,“ posteskne si pro Aha! Veronika (38) z Paskova, která se s koronavirem léčila v říjnu. Domnívala se, že jí nemoc asi zasáhla žaludek. Ale ten ji nebolí. „Lékaři tápou a spíše si myslí, že to souvisí s nervovým systémem. Na něm se prý covid hodně podepíše.“

Kateřina (44): Siláž na talíři

Podobně jako Veronika je na tom s jídlem Kateřina (44) z Frýdku-Místku. Ta se musí přemáhat, aby vůbec něco spolkla. „Všechno na talíři mi smrdí jako siláž. Navíc se mi stáhne krk, dočetla jsem se, že jde o tzv. škrtící covid a souvisí to s úzkostí,“ líčí Katka. Lékař jí sdělil, že by mohlo jít o zvýšenou intoleranci na histamin, kterou mohl právě covid vyvolat. Dostala léky na alergii a antidepresiva. „Už jsem zhubla sedm kilo. Nemocná jsem byla v prosinci, jak dlouho bude trvat, než následky pominou? Jsem věčně unavená a slabá...“

Mirek (57): Záchod jako mučírna

S antidepresivy odešel od doktora Mirek (57) z Třince. Musí močit vsedě, jinak upadá do mdlob. „Jít na záchod je pro mě jako jít do mučírny. Buď mě podpírá manželka, nebo si musím na záchodě sednout a sklonit hlavu,“ popisuje.

Za vším může být psychika

Zhruba dvě třetiny pacientů, kteří navštěvují ordinaci jablunkovského neurologa Juraje Serafina (na snímku), prodělaly covid. „Většinu z nich trápí nespavost, i když u některých se objevují i jiné problémy. Například stahování krku, pocit cizího tělesa v hrdle,“ říká lékař, podle něhož mohou být Veroničiny, Kateřininy a Mirkovy potíže. „Na druhou stranu, když mohou virem poškozené receptory způsobit ztrátu čichu a jiné neurologické nesnáze, proč by nemohly zhoršit alergie nebo je vyvolat,“ doplňuje Serafin.

Přečtěte si
-bello-
25. 4. 2021 • 14:40

Přečetl si tohle Pirk, Šmucler, anebo Csáková?
Záměrně k těm dvěma přiřazuji " umělkyni " Csákovou , protože prostě se mi oni jeví blbí jako ona

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.