Rozvolnění: Co nás čeká od 3. května a jak to bude v létě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Rozvolnění: Co nás čeká od 3. května a jak to bude v létě?

Kabinet projednal uvolnění opatření od 3. května.
Kabinet projednal uvolnění opatření od 3. května.  (Archiv Blesku)

Jaká opatření budou v Česku platit od pondělí? Velký otazník visí nad otevřením obchodů. Těšit se ale můžeme, že už nám neporostou divoce vlasy. Otevřou se totiž kadeřnictví a další služby. Konečné slovo ovšem padne až ve čtvrtek!

Služby otevřou stoprocentně

„Od 3. 5. definitivně uvolňujeme holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péči o zvířata nebo lázeňskou léčebně rehabilitační péči,“ informoval na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51, za ANO). Služby se otevřou ve formě jeden zákazník na jednoho provozovatele. Povinností bude testování. A to buď PCR test, za který si samoplátce zaplatí zhruba 1500 korun a platit bude sedm dní, nebo profesionální antigenní test z odběrového centra, který je hrazený jednou za tři dny z veřejného zdravotního pojištění a bude mít třídenní platnost. „Platit budou i testy ve firmách, které jsou ale profesionálně odebrané z nosohltanu a jsou zadány do systému. Ty, ze kterých není textový výstup, neplatí,“ upřesnil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). „Přístup k těmto službám budou mít lidé, kteří onemocnění prodělali v posledních 90 dnech, a lidé, kteří mají potvrzení o očkování a od poslední dávky jim pak uplynulo 14 dní,“ doplnil Arenberger. Do lázní pak jako samoplátci mohou jet pouze lidé, kteří prodělali covid-19 v posledních 90 dnech.

O nakupování rozhodnou ve čtvrtek

Hranice sta případů koronaviru na sto tisíc obyvatel za týden, která je nutná pro otevření obchodů, se podle šéfa zdravotnictví Petra Arenbergera do pondělí 3. května nejspíš nedosáhne. Vláda se tak očekávané otevírání obchodů rozhodla prozatím odložit. „Obchody rozhodneme ve čtvrtek podle aktuálních pandemických ukazatelů,“ napsal na Twitteru ministr Havlíček. Nyní je totiž v Česku 163 nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel.

Do škol se vrátí starší děti

Od pondělí se k rotační výuce vrátí i některé děti druhého stupně základních škol. Podmínkou ale bude, aby v daném kraji klesl výskyt nových případů pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Momentálně těchto hodnot dosahuje Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský kraj. Podle Arenbergera mají k hranici blízko i Středočeský kraj a Praha. O těchto regionech se ale rozhodne také až ve čtvrtek. V těchto krajích by plně mohly obnovit provoz i mateřské školy. Ministr školství Robert Plaga (42, za ANO) zároveň slíbil, že přidá jeden opravný termín maturit na začátek léta. „Aby studenti nebyli limitováni v případě dalšího studia například na vysoké škole,“ upřesnil Plaga s tím, že další termín přidá i k praktickým zkouškám, a to do konce srpna.

Roušky i v létě?!

Ve venkovních prostorách by se podle ministra Arenbergera mohly přestat nosit respirátory. Roušky už jsou prý plně dostačující. Jeho úřad se podle něj snaží přijít s možností, aby se především na veřejnosti nosily roušky jenom v rizikových situacích, kdy je pohromadě větší skupina lidí. „Ve vnitřních prostorách si budeme muset zvyknout na to, že roušky nebo respirátory budou našimi průvodci,“ uvedl ministr. „Myslím si, že léto budeme muset strávit s nějakou ochranou úst a nosu,“ doplnil Arenberger.

Přečtěte si
mbmb
27. 4. 2021 • 19:10

A jaké testy na Machač bude třeba?

hillaarkaa
27. 4. 2021 • 11:19

Kde se vzal,tu se vzal,koblihářův věrný a oddaný pejsek nám velí .Vypadá to,že Kůže snědl celou moudrost světa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.