Epidemie koronaviru vymýtila chřipku? Česko hlásí nula případů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Epidemie koronaviru vymýtila chřipku? Česko hlásí nula případů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Vše zlé je pro něco dobré, a to včetně koronaviru. Díky opatřením, která v Česku více než rok dodržujeme, jsme se ochránili také před normální chřipkou. Laboratoře nezaznamenaly v Česku žádný případ.

„V rámci sítě laboratoří spolupracujících s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipkové respirační viry nebyl v sezoně 2020 až 2021 zaznamenán jediný pozitivní záchyt viru chřipky,“ uvedli Helena Jiřincová a Jan Kynčl z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. To ale nemusí znamenat, že se v Česku nevyskytla. Velmi nízké aktivitě, která je podobná spíše cirkulaci virů chřipy v mimosezonním období, napomohla přísná protiepidemická opatření proti covidu-19. V loňské sezoně odborníci zaznamenali asi 300 závažných případů chřipkové infekce, kdy museli být pacienti hospitalizováni na jednotce intenzivní péče? Pětina z nich nákaze podlehla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.