Velký průzkum o covidu-19: 15 % Čechů přišlo o člena rodiny! 40 % lidí zabil kamaráda či známou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Velký průzkum o covidu-19: 15 % Čechů přišlo o člena rodiny! 40 % lidí zabil kamaráda či známou...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Jiří Marek)

Známí, přátelé, i nejbližší rodina... Už 40 % Čechů covid-19 zabil někoho z okolí, 15 % lidí pak přišlo přímo o člena rodiny

Smutné údaje vyplývají z průzkumu agentury NMS Market Research, který proběhl počátkem dubna. Lidé nejčastěji uváděli, že kvůli koronavirové nákaze přišli o někoho ze známých či přátel. Ale smrt si přišla pro příbuzné už 15 % z Čechů. U 6 % zasáhla jejich nejbližší rodinu, tedy někoho z rodičů, prarodičů, sourozenců či dětí.

Ti nejbližší...

„Koronavirové nákaze v České republice podlehlo přes 28 tisíc lidí, což lze z našich dat interpretovat i jako situaci, kdy reálně každý zhruba dvacátý Čech nebo Češka přišel o osobu z nejbližší rodiny,” řekl analytik NMS Market Research Vít Pavliš.

Černé statistiky

Český statistický úřad eviduje ještě vyšší nárůst úmrtí, v lednu zemřelo dokonce o 51 % lidí více, než byl průměr z předchozích pěti let! Tato statistika zahrnuje i ta úmrtí, která covid-19 nezpůsobil. Lékaři z různých oborů upozorňují, že strach z nákazy vyhnal jejich pacienty z ordinací, je tedy možné, že v nepřímém důsledku pandemie připravila o blízké ještě více lidí.

Psychické strádání neřešíme

V průzkumu také 60 % respondentů uvedlo, že mají horší pocit spokojenosti a duševní pohody než před pandemií. Méně spokojení jsou hlavně Češi z nízkopříjmových skupin, ženy a mladí lidé do 24 let. A 90 % z nich to dává do přímé souvislosti se současnou situací. Odbornou pomoc však využilo pouze 11 % strádajících.

Kde hledat pomoc:

• Linka bezpečí: 116 111 (nonstop pomoc pro děti, mládež a studující do 26 let, provozuje Sdružení Linky bezpečí)

• Linka pro rodinu a školu: 116 000 (nonstop pomoc dospělým ohledně dětí – pro rodiče, příbuzné, učitele, vychovatele, provozuje Cesta z krize)

• Linka první psychické pomoci: 116 123 (nonstop krizová pomoc pro dospělé, provozuje Cesta z krize)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.