Světlo ovlivňuje lidské zdraví: Svítíte správně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Světlo ovlivňuje lidské zdraví: Svítíte správně?

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Dostatek přirozeného osvětlení a vhodně zvolené umělé světlo umí zvednout náladu, zvýšit soustředění, a dokonce zlepšit kvalitu spánku. Víte, jak správně svítit a jak můžete napravit dosavadní chyby?

POZOR: Pobyt v šeru může škodit

Častý problém je zraková únava, kterou způsobuje jak dlouhý pobyt v šeru, tak nedostatečné či naopak silné osvětlení. Nejčastěji lidé pociťují pálení očí, zarudlé spojivky, únavu a bolest hlavy. Nevhodně zvolené umělé osvětlení nebo nedostatek přirozeného denního světla může vést k podráždění, rychlejší únavě a narušovat soustředění.

Hygiena osvětlení je důležitá

Přísun denního světla je pro tělo bezpochyby prospěšný, je však vhodné nepodceňovat intenzitu osvětlení a jeho prudké změny, které člověka ruší, a to jak u denního světla, tak také u umělého osvětlení. Zbytečné zastiňování oken, výrazné přechody mezi osvícenými prostory, například v kanceláři, nebo blikání zářivek. To všechno působí na naši psychiku, vyčerpává nás a negativně ovlivňuje. Pracovní prostředí i místnosti, ve kterých trávíme delší čas, by proto měly být správně osvětlené.

TIP: Nepodceňujte barvy

Obecně také platí, že teplé barvy zvyšují činnost našeho organismu a povzbuzují náladu. Studené barvy naopak uklidňují, ulevují našim očím a podporují soustředění.

Neschovávejte se za závěsy

Pobyt na denním světle prospívá jak lidskému zdraví, tak náladě. Během dne dochází k přirozenému střídání světla a tmy, což ovlivňuje vnitřní biorytmy a kvalitu spánku. Sluneční světlo absorbované kůží se navíc podílí na tvorbě vitaminu D.

Jaká volit svítidla

U umělého osvětlení je důležitý nejen vhodný typ svítidla, ale taky druh žárovky podle účelu místnosti a potřeby osvětlení. Zatímco u pracovních ploch (linka, pracovní stůl) potřebujeme intenzivní osvětlení na práci, do ložnice, kde se ukládáme ke spánku, nebo do obývací místnosti k příjemnému posezení volíme teplejší a tlumenější tóny.

TIP: Pusťte slunce dovnitř

Přirozenou cestou, kudy do místností proudí denní světlo, jsou okna. Často ale samotná okna nestačí a je dobré je doplnit světlovody. Výhodou je, že pouštějí světlo do místnosti shora, a tak působí ještě přirozeněji jako zdroj denního osvětlení než okna samotná. Vhodné jsou jak do obytných domů, tak do kanceláří.

Tma způsobuje depresi

Nejvíc se to projevuje v zimě. Šero a brzká tma způsobují některým jedincům tzv. syndrom sezonní deprese (anglická zkratka SAD), který se projevuje smutkem, únavou, zhoršenou produktivitou a ospalostí. Mozek v zimě skrze oči vnímá nedostatek světla připomínající večer a může produkovat melatonin (spánkový hormon) během větší části dne, než je potřeba.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.