Rádce Aha! 6 tipů, jak ušetřit na topení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha! 6 tipů, jak ušetřit na topení!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Řada lidí teď obrací každou korunu a právě topení patří k největším výdajům domácností. Jestli se i vy bojíte, že vás teplo bude stát majlant, držte se našich pěti rad. Fungují okamžitě a nedáte za ně víc, než kolik ušetříte.

1. Oblečte se do teplého

Řada lidí udržuje doma teplotu i okolo 24 °C a přitom bohatě stačí o 4 až 6 stupňů méně. Každý stupeň dolů přitom znamená úsporu až 6 % z nákladů na vytápění. Na trenýrky to ale potom není a je třeba zvyknout si na papuče, tepláky a vlněné svetry. V ložnici by s teplým pyžamem a hřejivým povlečením mělo stačit i 16 °C. Lékaři navíc nižší teploty v noci doporučují pro lepší spánek.

2. Zaměřte se na průvan

Máte pocit, že vám táhne okny nebo pod dveřmi? Pozvěte si odborníka s termovizí, nebo vemte do ruky svíčku či vonnou tyčinku. Obejděte s nimi všechna okna a dveře a kde se plamen či sloupec dýmu vychyluje, tudy táhne. Průvan prozradí i rosení oken. N﷯a křídlech oken a dveřích vyměňte těsnění. Průvanu zamezí i kartáče na spodní hranu dveří, těžké závěsy na okna nebo venkovní žaluzie.

3. Zavírejte dveře

Netopte zbytečně tam, kde nemusíte. Na chodbách, schodištích a v předsíních stáhněte o pár stupňů topení a důsledně zavírejte dveře. Jestli máte doma místnost, kterou přes zimu můžete oželet, zkuste ji uzavřít a přestat v ní topit.

4. Větrejte rychle

Větrejte krátce a intenzivně. Je daleko lepší otevřít na pár minut okna dokořán, než mít celý den pootevřené okno. Ideální je, když se vzduch v místnosti vymění, aniž by vychladly stěny. Relativní vlhkost udržujte okolo 40 procent, když bude nižší, budete mít falešný pocit zimy.

5. Vylaďte si radiátory

Optimálně topí jen opečovávané radiátory. Jestli jste to neudělali před zimou, odvzdušněte je. Během topení je ničím nezakrývejte, ani oblečením nebo jinými předměty. Skvělým pomocníkem je odrazná fó﷯lie, která se nalepuje na zeď za radiátor a odráží zpět do místnosti teplo.

+ Když máte volné peníze..

. Asi nejlepším způsobem, jak ušetřit za topení, je zainvestovat do moderního způsobu vytápění a kvalitní tepelné izolace domu. Jenže to s sebou nese i velké náklady, nejčastěji nová okna a dveře, zateplení stěn a stropů a instalaci rekuperace (řízené větrání). Jenže to stojí statisíce korun. Zaměřili jsme se proto na rady, se kterými můžete začít šetřit třeba hned a s minimálními náklady.

Přečtěte si
Lubica258
2. 5. 2022 • 20:44

Ušetřit za topení chce každý. Hlavně když topí elektřinou jako my. Ještě že už topná sezóna končí. Ale co se bude dít příští rok, to nechci vědět. Dost s manželem zvažujeme možnost rekuperace do bytu. Koukali jsme na ni u http­s://rek­system­.cz/ a zdá se to jako další způsob, jak dost za topení ušetřit.

koliaska
22. 2. 2022 • 22:54

No, já nedávno někde četla, že na vytápění se dá hodně ušetřit i pomocí rekuperační jednotky, je to pravda? A pokud ano, má s tím někdo reálnou zkušenost? Dost jsem si o tom četla a musím teda říct, že mě to hodně zaujalo. I z hlediska čištění vzduchu. Dívala jsem se například na https://rekuperace-aldes.cz/ a podle kalkulačky kterou tam mají by to pro náš byt nevyšlo až tak draho.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.