Rádce Aha! Jak chránit pejsky před zimou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Jak chránit pejsky před zimou

Zimou jsou nejvíce postiženi pejsci, kteří žijí v boudě na zahradě.
Zimou jsou nejvíce postiženi pejsci, kteří žijí v boudě na zahradě. (profimedia.cz)

Zima bývá často náročnější nejen pro lidi, ale i pro psy, protože počasí je nevyzpytatelné. Je dobře si to uvědomit a péči o zvíře přizpůsobit změněným podmínkám.

Psí strava

Psi mají v zimních dnech tendenci více jíst. »Ukládají« si zásoby jídla na horší časy. Především pokud máte psa v kotci, je důležité ho malinko více »vykrmit«, aby měl tukové zásoby, které ho budou hřát, ale nepřehánějte to. Psí nadváha může být zdraví nebezpečná. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc, samozřejmě s přihlédnutím k celkové hmotnosti psa.

Kvalita, ne kvantita

V zimě je obzvláště důležité kvalitní krmení, což znamená stravu bohatou na vitamíny, živiny a kvalitní tuky. To je samozřejmě důležité po celý rok, ale v zimě buďte více obezřetní. Ke krmení můžete přidat doplňky stravy v podobě různých olejů či probiotik, které podporují imunitu,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz

Nezanedbávejte péči o srst

Právě srst psa nejlépe chrání před zimou, proto ho pravidelně peska kartáčujte. Vhodným doplňkem by mohl být je lososový nebo makový olej pro psy, který podporuje nejen imunitu, ale i lesklou a zdravou srst. Nevhodné jsou na zimu krátké střihy, které odhalují břicho a ledviny.

Pitný režim

V zimě mají zvířata menší chuť na vodu. Je proto důležité hlídat jejich pitný režim. Dobrý způsob je psovi občas do granulí dát i teplý vývar, tím podpoříte pitný režim. V opravdu mrazivých dnech ho navíc i příjemně zahřeje. Máte-li pejska venku, tak mu jednou za 2 hodiny kontrolujte misku s vodou, zda nezamrzla.

Psí oblečky ano či ne?

Častá otázka mnoha chovatelů. Pro mnohé se jedná o módní doplněk. Dlouhosrstá plemena a plemena se středně dlouhou srstí oblek opravdu nepotřebují, obejdou se bez něj i krátkosrstá ale aktivní plemena. O vestě nebo kombinéze se ale vyplatí uvažovat u naháčů a starších psů, kteří při venčení nejsou příliš pohybliví. Oblek by měl chránit záda a bedra.

Aktivní procházky

Psa před podchlazením chrání především pobyt. Motivujte ho k běhu a aportu. Jdete-li s ním nakupovat, tak rozhodně není dobré ho nechávat přivázaného venku před obchodem. Pokud vidíte, že pes je již unavený a tolik neběhá, je čas jít domů. Klesne-li teplota hodně pod bod mrazu, zkraťte venčení.

Péče o tlapky

Především průmyslová sůl, kterou jsou posypané silnice i chodníky, ohrožuje psí tlapky. Pejsci jsou také zvyklí se čistit a sůl pak lízat. Tím si mohou způsobit zažívací problémy. Po každém venčení packy omyjte vlažnou vodou a namažte vazelínou. Dobrý je i kokosový olej. U dlouhosrstých plemen mírně ostříhejte srst kolem tlapek, aby v nich nenamrzal a nehrudkovatěl sníh.

Pozor na podlahy

Máte-li chladné podlahy, tak především v zimním období to může být pro pejska velmi nepříjemné. Pokud leží často na podlaze mimo své »místo«, dávejte pod něj deku či podložku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.