Rádce Aha!: Nástrahy psí zimy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha!: Nástrahy psí zimy

Zimní model, který zahřeje i na horách v závějích sněhu a třeskutém mrazu.
Zimní model, který zahřeje i na horách v závějích sněhu a třeskutém mrazu. (Tomáš Kameník)

I když vaši psí svěřenci přežili nástrahy oslav Nového roku, zima je pro ně stejně dost náročné období. Chlad, vlhko, sůl, která útočí na tlapky... Jak zařídit, aby si zimu užili?

1. Nepoužívejte samonavíjecí vodítka, v náročnějším terénu je ideální vodítko na jogging, které si zapnete kolem pasu nebo přes rameno. Budete mít volné ruce v případě vlastního pádu.

2. Posypová sůl ve městě je pro psí tlapky hotové neštěstí. Ulevte jim po procházce vlažnou koupelí, tlapky ošetřete vazelínou nebo speciálním krémem. Přerostlou srst mezi prsty vystříhejte, tam se zachycuje nejvíc soli i dalších nečistot.

3. Pro a krátkosrstá plemena, štěňata, psí seniory a naháče je psí kabátek nutností, pokud se vypravíte na delší procházku. Vždy se ujistěte, že je kabátek či dečka suchá. Vlhkost je pro psy horší než chlad.

4. Psa nikdy nepouštějte na zamrzlé vodní plochy, a to ani v případě, že ho máte na vodítku. Snadno se může probořit, utopit se nebo zemřít na následné podchlazení.

5. Na psí botičky si musí vaši čtyřnozí mazlíčci zvyknout, při delších procházkách po zledovatělém sněhu je však ocení.

POZOR: Po procházce umyjte psovi nejen tlapky, ale i břicho. Nenechte ho olizovat nečistoty, posypové soli mohou být pro psa toxické.

Na co si dát v zimě u psa pozor?

Podchlazení – zvláště u štěňat a malých psů může tělesná teplota klesnout velmi rychle. Hlídejte teplotu i ve venkovních boudách!

Omrzliny – poškození tkání může být patrné teprve několik dní po vzniku omrzlin, tlapky kontrolujte denně.

Spálení – ano, slunce může být, zvláště na horách, v zimě pro psy velmi nebezpečné. Paprsky se odrážejí od sněhu a mohou popálit psovi nos, vnitřek uší i břicho.

Pojídání sněhu či ledu – pokud pes nemá v zimě dost tekutin (zamrzlá miska, dlouhá procházka bez tekutin), doplňuje je požíráním sněhu a ledu. To může způsobit nevolnost a zvracení.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.