Hrabáč Bakari je kluk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Hrabáč Bakari je kluk!

Hrabáč kapský z olomoucké zoo.
Hrabáč kapský z olomoucké zoo. (Foto Aha! – Romana Vébrová, Zoo Olomouc, Genomia)

Je Bakari holka, nebo kluk? Potvrdit pohlaví vzácného hrabáče kapského se podařilo plzeňským genetikům. Zvíře si olomoucká zoo pořídila z Jekatěrinburgu jako samce, neměli však stoprocentní jistotu

Určit pohlaví tohoto původem afrického savce pouhým pohledem je totiž prakticky nemožné. „Hrabáči mají pohlavní orgány zatažené dovnitř do těla, pouhým pohledem se nedají rozpoznat. A podrobné zkoumání by je stresovalo,“ vysvětlila Libuše Veselá z olomoucké zoo. Na scénu tak vstoupili plzeňští genetici. Vědci vědí, jak vypadají chromozomy X a Y u člověka a mnoha dalších živočichů, DNA hrabáče dosud ale nikdo nepopsal.

„Naši odborníci proto z kořenové cibulky chlupů už známého samce a samice hrabáče z královédvorské zoo extrahovali DNA a pečlivě ji porovnali,“ popsala ředitelka laboratoře Genomia Markéta Dajbychová. „Práce trvala asi měsíc. Podařilo se nám srovnáváním sekvencí DNA objevit typické rozdíly, jimiž se sameček a samička od sebe liší. Podle toho jsme pak poznali, že jedinec v Olomouci je samec,“ dodala Dajbychová. Zoo teď může svému hrabáči přivézt z Prahy nevěstu.

Hrabáč kapský

Samotářský savec původem z Afriky, kterou obývá jižně od Sahary. Je to noční tvor, má výborný sluch a čich, hůře vidí. Živí se termity a mravenci, jejichž hnízda rozhrabává a hmyz chytá pomocí dlouhého lepkavého jazyka. Chov hrabáčů není úplně jednoduchý, v zoo jsou k vidění spíše výjimečně.

A jak je to u dalších zvířat?

Gorila nížinná

Stoprocentní jistotu dá vyšetření trusu v genetické laboratoři. Chovatelé v Zoo Praha však dokážou pohlaví rozpoznat již po porodu pouhým pohledem. „V případě Moji, což bylo první gorilí mládě, to ještě neměli dostatečně nakoukané,“ řekl Aha! mluvčí zoo Lubor Mach. U samečka Ajabu si už byli od počátku jistí, že jde o »chlapce«.

Křeček a drobní hlodavci

U křečků a malých hlodavců platí, že čím dříve mládě prohlédnete, tím spíše budete mít jasno. „Mláďata se rodí většinou holá a nic tedy nebrání jejich identifikaci,“ uvedla veterinářka Martina Načeradská. U samečků je rozeznatelný šourek a penis. Pokud okamžik promeškáte, pohlaví křečka pak spolehlivě rozeznáte až ve věku dvou měsíců.

Andulka vlnkovaná

Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Sameček ho má běžně modré, mladá samička bílé, později hnědé. „Stejně jako u dalších druhů ptáků má samec mnohem barevnější peří, užší a delší zobák,“ doplnil Antonín Hausknecht. Pohlaví se dá s jistotou rozeznat měsíc po vylétnutí z budky.

Kočka

„U koťat je to poměrně jednoduché, protože u kocoura je už po narození rozeznatelný šourek a penis, kočka má zase jasně viditelné dva otvory – vaginu a konečník,“ popisuje veterinářka Martina Načeradská.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.