Čím si přitopit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Čím si přitopit?

krbová kamna
krbová kamna (iStock)

Chcete si jen trošičku přitopit a nechce se vám pouštět kotel? Nebo jste zimomřiví, a i když topení jede naplno, nestačí to? Tak právě pro vás je tento přehled. Tímhle vším si můžete přitopit a známe i plusy a minusy.


Elektrický přímotop
Hodina provozu: 2,5 až 12 Kč
Jsou nejlevnější na pořízení i na instalaci. Jednoduše je dáte do zásuvky, uvnitř se nažhaví drát a ventilátor přes něj žene horký vzduch do místnosti podobně jako u fénu. Místnost vytopí poměrně rychle, ale má i řadu nevýhod – víří prach, ventilátor vydává hluk a teplo nedistribuuje rovnoměrně.

Olejový radiátor
Hodina provozu: 2,5 až 12 Kč
Oproti přímotopu vyhřeje místnost pomaleji, ale zase je naprosto tichý, a také díky olejové náplni teplo akumuluje a hřeje, i když je právě vypnutý. Teplo se šíří stejně jako u normálního radiátoru.

Sálavý panel
Hodina provozu: 1,7 až 9,5 Kč
Sálavé panely fungují na principu infračerveného vytápění. Díky tomu nevíří prach a můžete je montovat na stěny i na strop. Neohřívají totiž vzduch, ale přímo předměty a osoby v místnosti. Díky tomu nepotřebují takový výkon a nespotřebují tolik elektřiny jako přímotopy. Ty totiž musí nejdříve ohřát vzduch, který poté ohřívá osoby v místnosti. Infrapanely jsou tenké jen pár centimetrů a mohou být i ze zrcadlového skla nebo přírodního kamene. Stojí od 2 do 10 tisíc korun.

Krbová kamna
Hodina provozu: 4 až 8 Kč
Při současných cenách dřeva se jedná o nejlevnější způsob přitápění. Počítejte ale s vysokými pořizovacími náklady. Krbová kamna stojí zhruba od 2 do 40 tisíc Kč. Jejich připojení je lepší zkonzultovat s kominíkem. Jestli krbová kamna připojujete tam, kde dosud nebyla, budete pravděpodobně potřebovat i revizi. Další nevýhodou je nutnost nosit dřevo a vymetat popel v místnosti.

Elektrická deka
Hodina provozu: okolo 0,5 Kč
Jednoduše ji zapojíte do zásuvky, a zavrtáte se pod ní. Jaká teplota panuje v místnosti, vám může být jedno až do té doby, než se budete muset zpod teplé deky vysoukat. Musí být ale v perfektním stavu, aby vás neupekla, nebo neprobila elektřinou. Stojí od 300 do 1000 Kč.

Pozn.: výpočet cen Aha!: počítáno s cenou 4,8 Kč za kWh elektřiny a 4 Kč za kg dřeva.

Přečtěte si
Josef124
12. 4. 2020 • 06:35

My topíme v krbových kamnech, na která máme napojené podlahové topení a nepotřebujeme ničím přitápět. Krásně nám vytopí celý dům. Nejen kamna, ale i komín je nesmírně důležitý, proto by se na těchto věcech nemělo šetřit. Komín jsem vybral z https://www.komin-levne.cz/ protože jsem tam našel kvalitní komínové sestavy, které vydrží dlouho.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.