Paní Dášenka (73) ze Šluknovska: U kotle někdy i pláču | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Paní Dášenka (73) ze Šluknovska: U kotle někdy i pláču

Na celý tenhle dům, v němž žije od dětství, je paní Dášenka sama.
Na celý tenhle dům, v němž žije od dětství, je paní Dášenka sama. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Leckoho v současné době trápí ceny plynu, paní Dášenku Kratochvílovou (73) z Kunratic u Šluknova její vlastní kotel. Jeho údržba ji stojí neskutečné úsilí, při kterém často tečou i slzy. Na nový kotel nemá, na dotace nedosáhla, a tak ji čeká další krušná zima.

V pokročilém věku, s postiženou rukou a nemocnýma nohama tahá dennodenně těžké kýble s uhlím, čistí usazeniny v útrobách kotle i zplodiny z roury do komína. „Někdy u toho i pláču, je to velmi náročná a namáhavá práce. Jsou tu i těžce přístupná místa, vůbec nechápu, proč to někdo takhle vymyslel. Vyčistit kotel mi zabere i celý den,“ povdechne si seniorka.

Vstává k poruchám

V noci opakovaně vstává kvůli poruchám kotle, které jsou stále častější. Ráno se tak mnohdy probouzí do zimy. „Tady u nás ve Šluknovském výběžku umí být ta zima hodně krutá. Dokud jsem byla zdravá, dalo se to zvládnout. Ale teď, co jsem třikrát upadla, poranila si koleno a ruku, už to opravdu nezvládám,“ zoufá si stařenka. Na nový kotel jí důchod nestačí, z něho poplatí jen to nejdůležitější. Nadějí tak měla být kotlíková dotace. „Dočetla jsem se, že na ni dosáhnou i lidé s nízkým příjmem. Zaradovala jsem se a oslovila místní firmu, která se tím zabývá. Bohužel mi řekli, že na můj kotel se tato dotace nevztahuje,“ líčí pro Aha! bývalá prodavačka. „Navíc prý byly ty dotace během šest vteřin rozebrané. Nemám ani internet, takže bych ji určitě nedostala, i kdyby to šlo,“ doplňuje smutným hlasem.

Na všechno sama

Paní Dášenka je na celý dům, kde žije od dětství, úplně sama. Nemohla mít děti, proto se také nikdy nevdala. Do posledních dnů tu žila s rodiči, kteří ale už dávno zemřeli. „Občas mi pomůže bratr, vozí mě jednou týdně na nákup. Tím to ale končí,“ stýská si. Jedinou vzpruhou je jí čtyřletý knírač Egon. „Pro něj tu musím být, je to můj miláček. Proto musím dál bojovat. Jsem ale na hranici svých sil,“ uzavírá Dášenka Kratochvílová.

Naděje už příští rok?

Dotace s novými pravidly „Situace seniorky je řešitelná s pomocí úřadů. Měla by se nejprve obrátit na obecní úřad, případně pak na krajský. A není nutné, aby měla internet. V příštím roce se bude opět vyhlašovat kotlíková dotace, tentokrát ovšem s novými pravidly. Bude určena pro nízkopříjmové domácnosti, které mohou dosáhnout příspěvku až ve výši 95 % způsobilých nákladů. S pomocí obecního úřadu by si paní mohla požádat o dotaci,“ vysvětluje Magdalena Fraňková, mluvčí Ústeckého krajského úřadu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.