Ukradli střechu z opravované kaple. Místní vzkazují: Ať se smaží v pekle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ukradli střechu z opravované kaple. Místní vzkazují: Ať se smaží v pekle!

Kapli zachraňuje spolek Nixdorf.
Kapli zachraňuje spolek Nixdorf. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, obec Lipová)

Ani hrozba božího trestu neodradila zloděje kovů, kteří v Lipové u Šluknova z opravované kaple sv. Jáchyma odnesli měděnou střechu v ceně 100 tisíc, zakrývající vchod.

Chybějící střechy si všimli nadšenci ze spolku Nixdorf, kteří se už čtyři roky snaží vrátit rozpadající se kulturní památce její zašlou krásu. „Vezli jsme tam nová okna a na místě zjistili, že někdo střechu ukradl. Kdo to mohl být, je ale těžko odhadovat,“ řekl Aha! starosta Lipové a jeden z dobrovolníků Pavel Svoboda. „Vůbec jsem to nečekal. Myslel jsem, že lidé budou mít radost, že se to opravuje, po těch desítkách let. Přijde mi to velmi smutné,“ posteskl si sekretář spolku Nixdorf Petr Pánek.

Střechu zaplatili nadšenci zčásti z dotace a také z peněz, kterými přispěli lidé ve veřejné sbírce. „V první fázi se opravila věž a právě ta střecha. Z jejího zmizení jsou proto zdejší obyvatelé velmi smutní, protože přispěli na něco, co už není. Je to takový výsměch veřejnosti,“ dodal starosta. Problém je i v umístění kaple, která stojí na Jáchymově vrchu a před pohledem lidí ji chrání mohutné stromy. Zloděj tak měl na krádež mědi klid a nikdo ho nemohl vidět. „Ať se smaží v pekle,“ vzkazují místní.

Pomozte i vy

Do veřejné sbírky na záchranu této zajímavé památky může přispět každý. Potřebné údaje jsou na webu jachym.estranky.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.