Splněný sen se změnil v noční můru: ŠIKANA, ÚTOKY I KRÁDEŽE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Splněný sen se změnil v noční můru: ŠIKANA, ÚTOKY I KRÁDEŽE!

Eva Richterová přes všechny nepříjemnosti stále věří, že se s místními dohodne.
Eva Richterová přes všechny nepříjemnosti stále věří, že se s místními dohodne. (Foto pro Aha! – Eva Richterová)

Mělo to být její splněné velké přání. Z koupě rodinného domu se ale postupem času stala spíš noční můra. Eva Richterová (39) ho koupila místech, kam se nikdo nehrne. Poblíž známé Matiční ulice v Ústí nad Labem.

Když si Eva Richterová pořídila rodinný dům v Ústí nad Labem, splnila si svůj dávný sen o bydlení ve vlastním. Koupila ho sice za dobrou cenu, ale v jednom z ústeckých ghett v Krásném Březně. Odvážná Eva se soužití s místními nebála. Pocházím z Brna, konkrétně ze Židenic, kde jsme také žili s některými nepřizpůsobivými lidmi. Vždy jsme se ale nakonec nějak domluvili a nebyly žádné výrazné problémy,“ vzpomíná žena. To samé čekala od bydlení ve Svádovské ulici.

Nic nepomáhá

Po třech letech ale zjišťuje, že tady se zřejmě s místními nedohodne. „Z domu mi ukradli nový okap, rozbili okno, zničili omítku. Nechybí noční radovánky, hlasitá hudba a distribuce drog přímo pod městskou kamerou,“ vypočítává paní Eva. Navíc čelí slovním urážkám a útokům, a to nejen ona, ale i její syn Matyáš (16), kterému místní občas i vyhrožují. Snažím se si toho nevšímat, ale je to nepříjemné. Dřív jsem se i bál, ale teď už jsem o něco starší, tak už to tolik neprožívám,“ popisuje Matyáš. Nepomáhá ani městská nebo státní policie. Místní se jich příliš nebojí, jde říct, že respekt mají minimální. „Na chvíli pak sice dají pokoj, ale jakmile hlídka odjede, rozjedou to zase ve velkém,“ zoufá si žena.

Vzdát se nehodlá

Před nevlídným prostředím, kde občas mezi místními dojde i na nože, ale utíkat nechce. „Chci si ten dům dát do kupy, navíc by tu chtěl mít syn později i autodílnu, až se vyučí,“ vysvětluje Eva. Snaží se proto spíš zburcovat město, aby jí se žitím v ghettu pomohlo. „Už jsem mluvila s paní starostkou obvodu, zajímá se o to i náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský, tak uvidíme, prý nejsme bez naděje,“ dodává odhodlaně.

Pomůžou hlídky i hygiena?

Starostka ústeckého obvodu Neštěmice Yveta Tomková s nepřizpůsobivými spoluobčany bojuje už několik let. I přesto věří, že dokáže ve spolupráci s ústeckým magistrátem a městskou policií ženě pomoct. „Chystáme se na prohlídku té části, máme s paní Richterovou schůzku a budeme apelovat na zvýšení dohledu, dáme podněty na stavební úřad a hygienu, abychom zjistili, zda vůbec jsou tam domy určené k ubytovávání těchto problémových lidí,“ sdělila starostka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.