Graffiti na Karlově mostě: Sprejer se přiznal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Graffiti na Karlově mostě: Sprejer se přiznal!

Restaurátor Jakub Tlučhoř začal 10. července 2021 odstraňovat graffiti z pražského Karlova mostu. Odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší.
Restaurátor Jakub Tlučhoř začal 10. července 2021 odstraňovat graffiti z pražského Karlova mostu. Odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. (Aktu.cz)

Kdo nasprejoval nápisy na Karlův most? Policie už to ví, mladistvý pachatel se přišel přiznat. Vandalovu práci teď odstraňuje restaurátor, používá k tomu speciální gel i horkou páru.

Vypátrat viníka policistům dlouho netrvalo. Graffiti si lidé na Karlově mostě všimli v pátek dopoledne, v sobotu vpodvečer se pachatel přišel přiznat. „Na místní oddělení policie se dostavil mladík, který se poznal na záběrech v médiích, a k posprejování mostu se přiznal. Také již známe totožnost dívky, která byla s ním,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. K tomu pomohlo video dvojice z městských kamer, které přitom policisté zveřejnili jen pár hodin před tím. Uvedli, že dotyčné v případu potřebují vyslechnout. „Vzhledem k tomu, že jsou oba mladiství, zákon nám nedovoluje k věci poskytnout další informace,“ uzavřel Daněk.

Restaurátor Jakub Tlučhoř začal 10. července 2021 odstraňovat graffiti z pražského Karlova mostu. 

Video se připravuje ...

Už jej čistí

Mezitím na nejstarším pražském mostě začalo odstraňování nápisů. Restaurátor Jakub Tlučhoř kvůli tomu dokonce přijel do Prahy z dovolené v Rakousku. Nejprve odebral vzorky, aby mohl vyrobit směs rozpouštědel, pak se pustil do práce na mostě. „Je to gel, který se nanese na počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,“ popsal postup. Tento případ vandalismu označil za zatím nejrozsáhlejší, se kterým se na mostě setkal. Pokud půjde odstraňování hladce, bude škoda vyčíslena zhruba na 100 tisíc korun.

Vandalové, kteří posprejovali Karlův most

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.