Rádce Aha! Jak bojovat s nemocnými klouby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak bojovat s nemocnými klouby!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Artrózy, revma, ale i úrazy a jejich následky či vrozené vady, nebo dokonce Bechtěrevova choroba, která vás dokáže ohnout do předklonu... Trápí vás dlouhodobě některé z těchto onemocnění, spojené zpravidla s úpornou bolestí kloubů? Pak byste určitě neměli minout těchto 5 rad, jak svému zdraví pomoci!

1. Správná životospráva Určitě víte, že k zátěži kloubů a následné bolesti velmi přispívá nadváha, která je často výsledkem nevhodného stravování. Další problémem je také stres, nedostatek odpočinku i pohybu, a to zvlášť při sedavém zaměstnaní. „Navíc, pokud vím, že každodenně takto nějaký kloub či sval přetěžuji, musím to také vyrovnat a ztuhlé svalstvo uvolnit vhodným cvičením,“ radí MUDr. Jiří Hnátek, vedoucí lékař Lázní Luhačovice.

2. Pravidelně cvičte Pozor! Například oblíbený běh často vede k bolestem páteře i kloubů. „Navíc v případě, že už vás trápí některé z kloubních onemocnění, je nutné aktivity vhodně vybírat a přizpůsobit ještě více, a to jak na míru konkrétním kloubním postižením, tak celkovému léčebnému postupu. Jak na to, vám poradí v ordinacích lékařů a fyzioterapeutů,“ vysvětluje MUDr. Jindřich Maršík z Léčebných lázní Jáchymov, které se specializují se na léčbu pohybového aparátu.

3. To nerozchodíte! Patříte k těm, kteří tvrdí, že se bolesti kloubů nějak rozchodí? Pak zpozorněte – důsledkem tohoto přístupu mohou být nevratná poškození kloubu! To znamená, že může dojít nejen ke snížení jeho stability, ale vést k problémům i ve vzdálenějších částech těla. O to složitější je pak odhalit původní příčinu.

4. Vitaminy, masti, gely Volně dostupné masti a gely určitě od bolesti na čas uleví. Ale... „V domácím prostředí jsou běžně využívány různé bylinné masti. Proti tomu nelze nic namítat, pokud se tím nezmešká včasné odhalení závažnější příčiny potíží,“ varuje primář Maršík a dodává: „Pokud máte kloubní potíže, které nejsou pouze následkem zvýšené zátěže, neodeznívají, často se opakují a stěhují se z kloubu na kloub, doporučuji navštívit svého lékaře.“

5. Poslední možnost jsou lázně Pokud už jste vyčerpali všechny možnosti dostupné léčby a nepomohla ani rehabilitace, požádejte svého lékaře o napsání lázní... Odborná rehabilitace doplněná vodoléčebnými a elektroléčebnými procedurami, a především procedurami za využití přírodního léčivého zdroje, jako jsou například uhličité či radonové koupele. Díky zmírnění bolestí se zlepší celková kvalita života, a to dokonce na měsíce, až na jeden rok od skončení pobytu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.