Senior Mirek (83): Naletěl podvodníkům s kloubní výživou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Senior Mirek (83): Naletěl podvodníkům s kloubní výživou!

Senior Mirek (83) naletěl šmejdům.
Senior Mirek (83) naletěl šmejdům. (Foto Aha! – Veronika Slavíková)

Naletěl na podvodnou nabídku kloubní výživy, od té doby se marně snaží získat své peníze zpět. Pan Mirek (83) z Jablonce nad Nisou se jako další oběť šmejdů rozhodl varovat ostatní.

Byl sám doma, když zazvonil telefon. „Dotyčný se představil jako »síť lékáren« a nabídl mi kloubní výživu. Telefonát mě zaskočil a nerozvážně jsem o nabídku projevil zájem,“ popisuje pan Mirek. Neuběhlo ani 15 minut a u jeho dveří zvonil kurýr se zbožím i dárkem v podobě anatomického polštářku. „Byl jsem tak zmatený, že jsem neměl ani čas přemýšlet. Zaplatil jsem kartou 2990 korun a zabalené zboží převzal,“ popisuje. Vzápětí přišla domů seniorova manželka, která reagovala prakticky okamžitě.

„Podívala jsem se na složení a porovnala onu kloubní výživu nazvanou Vitalex s jinými doplňky stravy. Jakýkoli přípravek, který běžně koupíte, má uvedené mnohem větší zastoupení účinné látky a je výrazně levnější. Navíc jsme nebyli upozorněni, že to nesmějí užívat lidé, kteří mají nějaké zdravotní problémy s krví, což se dozvíte až v příbalovém letáku. Proto jsem tam okamžitě volala, chtěla odstoupit od smlouvy a zboží poslat zpět,“ popisuje paní Alena (69). Obratem poslala odstoupení od smlouvy e-mailem i doporučeným dopisem. Ten se jí po pár dnech vrátil, stejně tak i balík se zbožím, které odeslala dle zákonných obchodních podmínek zpět. Od února se tak snaží získat zpět své peníze.

Co na to advokát?
„Ve všech případech šmejdího byznysu dochází k tomu, že se pohybujeme již v oblasti trestního práva. Pachatel alias prodávající zneužívá nezkušenost, serióznost a poctivost kupujících. Stále se opakuje obdobný scénář. Šmejdi předkládají kupní smlouvy, které jsou kvalitně zpracovány, a mnohdy sázejí na důkazní nouzi při vyšetřování jejich jednání,“ vysvětluje advokát Richard Novák.

Jak nenaletět?
➤ Podezřelé nabídky si vždy prověřte. Podívejte se na webové stránky prodejce, zkuste si zjistit nějaké reference. Léky, výživy a doplňky stravy nakupujte pouze u prověřených obchodníků. Pokud si nejste jisti, že se jedná o férovou nabídku, požádejte o víc času nebo detailnější informace o obchodníkovi. Pro podvodníka okamžitě přestanete být snadnou kořistí.
➤ Kurýr nikdy nepřijede do pár minut po objednání. I těm nejrychlejším kurýrním službám trvá i několik hodin, než zásilku doručí.

Preparát zkoumají
„Činností společnosti Dr. Artex s. r. o. se zabýváme na základě několika nedávných podnětů spotřebitelů. U předmětného subjektu probíhá kontrola a byl odebrán vzorek potraviny pro laboratorní rozbor,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Firma nekomunikuje
Distributorem kloubní výživy je Dr. Artrex. Firma vznikla teprve nedávno a nemá ani webové stránky. Jednatelem je Martin Červený z Mělníka, který figuruje jako jednatel i v řadě dalších firem. Aha! se ho snažilo několikrát kontaktovat, ale bez úspěchu. A zákaznickou linku uvedenou na faktuře nikdo nezvedá.

Víte, že...
...v uvedeném případě se jedná o smlouvu uzavřenou tzv. distančním způsobem a dle ustanovení občanského zákoníku je možné od ní odstoupit ve lhůtě 14 dnů?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.