Artrózu v koleni půjde poznat přesněji a šetrně: Mikrofon místo rentgenu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Artrózu v koleni půjde poznat přesněji a šetrně: Mikrofon místo rentgenu

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock.com)

I lehce opotřebené klouby vržou, jenom to neslyšíme. Tedy lidským uchem. Citlivé přístroje to však mohou zaznamenat. Britští výzkumníci zkoušejí artrózu poznávat stejnou technologií, jakou inženýři hledají vady v mostech.

Artróza je poškození chrupavky, která zajišťuje hladkou činnost kloubů. Při jejím úbytku o sebe kosti dřou, což vytváří typický zvuk. Napřed jen ve vysokých frekvencích, lidem neslyšitelných, avšak technika je zachytit dokáže.


Vstát, sednout, vstát


Doktoři prostě pacientům na kolena nasadili citlivé mikrofony a nechali je vstávat a sedat. Počítačovým programem pak zvuky analyzovali. Potvrdil se jejich předpoklad: zdravé klouby se hýbou jako dobře namazané ústrojí, a čím jsou poškozenější, tím hlasitěji vržou.


„Dosavadní metody diagnostiky kolenní artrózy jsou dost hrubé, obvykle spoléhají na rentgen,“ vysvětluje vedoucí studie, profesor John Goodacre. „Toto je přesnější, citlivější způsob, jak zhodnotit stupeň artrózy, navíc bez nutnosti rentgenu.“

Pacientům i sportovcům


Na řadě jsou rozsáhlejší testy metody. Výhledově by měla pomáhat pacientům dřív, než se dostanou do horších stádií artrózy, a pomůže i přesněji poznat, kde jsou klouby poškozeny. Uvítají ji třeba i sportovci, kteří svým kloubům dávají pořádně zabrat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.