Opatření začínají zabírat, jenže... Pacientů ve vážném stavu je rekordní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Opatření začínají zabírat, jenže... Pacientů ve vážném stavu je rekordní!

V nemocnicích je rekordní počet těžkých případů.
V nemocnicích je rekordní počet těžkých případů. (Foto ČTK/R. Petrášek)

Konečně dobrá zpráva? Nakažených covidem-19 přibylo včera 10 466. To je nejmenší hodnota za všední den od půlky února. Jenže... Počty nemocných v těžkém stavu jsou naopak rekordní, ve špitálech bojuje o život 1789 lidí.

Reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden covid pozitivní, kleslo pod hodnotu 1. Počty nakažených se oproti minulému pondělí snížily skoro o 2000. Provedeno přitom bylo rekordní množství antigenních testů, a to přes 91 000, a také ještě skoro 22 000 PCR testů. Ovšem jedna vlaštovka jaro nedělá... Zda skutečně zabrala opatření zavedená 1. března, nebo šlo o ojedinělý výkyv, se ukáže až podle statistik v nejbližších dnech. I kdyby se nám ale podařilo přírůstky nově nakažených snížit pod deset tisíc denně, stále budeme mezi těmi nejhoršími v Evropě. V Německu, které má 83 milionů obyvatel (osmkrát více než Česko), za pondělí zaznamenali 5129 nových případů.

Špitály v krizi

Zoufalá je situace v nemocnicích. „Tento týden bude kvůli vytíženosti lůžek intenzivní péče nejkritičtější,“ uvedl i ministr zdravotnictví Jan Blatný. Hospitalizováno je 8478 lidí, o život na jednotkách intenzivní péče nebo oddělení ARO bojuje 1789 z nich. Čísla navíc nezahrnují pacienty, kteří už po 10 dnech nevykazují příznaky nákazy, ale stále není jejich zdravotní stav tak dobrý, aby mohli být propuštěni. Nárůst počtu hospitalizovaných přichází vždy zhruba s týdenním zpožděním za nárůstem nakažených. Přibližně po sedmi dnech od projevení příznaků se totiž nemocný buď uzdraví, nebo se jeho stav prudce zhorší.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.