Senát odklepl příspěvěk! Za den karantény 370 korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Senát odklepl příspěvěk! Za den karantény 370 korun

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Nařízená karanténa kvůli onemocnění covidem nebo po kontaktu s nakaženým nemusí už lidi ruinovat. Senát schválil příspěvek 370 korun denně k nemocenské, který předtím posvětili poslanci.

Karanténa nyní trvá 14 dní a zaměstnanci po tu dobu dostávají 60 procent svého redukovaného průměrného výdělku. Kvůli ztrátě peněz se tak mnozí vyhýbali testování nebo se snažili zatajit, že se potkali s infikovaným člověkem. Teď už nebude finanční ztráta tak velká. K nemocenské mají totiž nyní lidé, kteří kvůli covidu musí zůstat doma, po celou tu dobu pobírat příspěvek 370 korun denně. Nejvýše mají dostávat 90 procent svého průměrného výdělku. Senátoři návrh schválený v úterý Sněmovnou, bez námitek podpořili. „Pokud lidé nebudou mít obavy o pokles svých příjmů, nebudou chodit s covidem do práce. Také se nebudou bát hygieně nahlásit ty, se kterými byli v kontaktu. Tím pádem se nebudeme motat v pandemickém bludném kruhu a začneme brzy zase žít,“ komentovala to ministryně práce Jana Maláčová (30, ČSSD).

Dovolenkáři ostrouhají

Na takzvanou izolačku tak budou mít nárok v období od 1. března do konce dubna všichni zaměstnanci, kteří nastoupí do karantény či izolace. A dostanou ji také osoby pracující prostřednictvím DPP nebo DPČ, a to za předpokladu, že odváděli nemocenské pojištění. Příspěvek bude vyplácet zaměstnavatel, o tyto výdaje si pak sníží sociální odvody. Naopak nárok na přilepšení nemají mít lidé, kteří se ocitnou v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí. Pracovních cest se to netýká. Novinku musí ještě podepsat prezident.

Přečtěte si
ptacek5
8. 3. 2021 • 11:23

totální ptákovina. Nikoho ještě 14 dnů marodky nezruinovalo. A nemocní lidé na dlouhodobé PN nihoho nezajímají.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.