Rezignace na prevenci: Strach z nákazy brání v návštěvách u specialistů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rezignace na prevenci: Strach z nákazy brání v návštěvách u specialistů

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Pandemie koronaviru naprosto změnila tvář českého zdravotnictví. V několika měsících muselo akceptovat a prodělat změny, na něž by si za obvyklých podmínek zvykalo ještě několik let. Lidé kvůli strachu z nákazy méně chodili k praktikům i ambulantním lékařům, a tím mohli zhoršit svůj zdravotní stav. A často i zhoršili.

Nebezpečí šíření nákazy covidem-19 v České republice má vedle samotného onemocnění ještě několik nebezpečných aspektů. Jedním je odkládání vyšetření a návštěv lékaře. Někdy se dokonce pacient s akutními problémy pokouší o samoléčbu místo návštěvy specialisty. Takových rizikových pacientů jsou tisíce.

Kardiaci a diabetici v ohrožení

„Typicky ohroženou skupinou občanů jsou kardiaci. Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastější příčinou úmrtí u nás, způsobují až 40 % z nich. Tím, že pacient kvůli strachu z nákazy koronavirem zruší nebo odloží návštěvu specialisty, může dojít k podcenění nemoci s fatálními následky,“ říká MUDr. Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů. Riziko hrozí i diabetikům, kterých je v ČR kolem 1 milionu. Některá vyšetření i operační zákroky samozřejmě odložení snesou, protože nejsou život ohrožující. Například povrchový zánět žil pacienta neohrožuje. „Ovšem existuje ale také hluboký zánět žil, při kterém pacient netrpí bolestmi, pouze mu ztěžkne noha. Postižený si řekne, že v této nejisté době lékaře nenavštíví, protože nemá větší problémy. Jenže u hlubokého zánětu žil je velké riziko úmrtí v důsledku plicní embolie,“ vysvětluje MUDr. Jojko důvody, proč by lidé neměli ani v této složité době podceňovat vyšetření u lékaře.

Lidi, nebojte se! 

Doktor Jojko proto nabádá občany, aby se nebáli a ambulantní specialisty kontaktovali. „Naše čekárny a ordinace jsou vybaveny dezinfekcemi, všechny prostory jsou pravidelně čištěny a dezinfikovány. Zároveň máme dostatek ochranných pomůcek, ať už jde o respirátory, štíty či rukavice. Zavedli jsme přesný systém objednání pacientů tak, aby se minimalizoval nebo zcela vyloučil vzájemný kontakt pacientů. Zatímco nemocnice se nyní soustřeďují především na léčení nemoci covid-19, my vidíme svou úlohu v tom, že se postaráme o ostatní pacienty. Prosíme proto občany, aby ve vlastním zájmu nepodléhali strachu, pokud jde o návštěvy našich ambulancí,“ uzavírá lékař.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (1. 3. 2021)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.