Česko potřebuje mediky a pomoc v zahraničí: Vláda rozšířila i povinnost testování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Česko potřebuje mediky a pomoc v zahraničí: Vláda rozšířila i povinnost testování

Jednání vlády: Ministři Dostálová, Havlíček, Schillerová, Hamáček a Maláčová (1.3.2021)
Jednání vlády: Ministři Dostálová, Havlíček, Schillerová, Hamáček a Maláčová (1.3.2021) (Úřad vlády ČR)

Studenti do nemocnic, pracanti na home office nebo na testy. Kabinet včera projednal další nová opatření. Povinnost testovat nově spadne i na zaměstnance ze státní a veřejné sféry. Vláda navíc aktivovala zahraniční pomoc.

Česko požádalo o lůžka hned tři státy – Německo, Švýcarsko a Polsko. Zahraniční nemocnice tak mají pomoci s desítkami českých pacientů, pokud o nutnosti převozu rozhodne ošetřující lékař. Do špitálů vláda povolala i mediky a studenty některých nelékařských oborů. „Platit to bude od pondělí. Studenti navíc po nástupu získají možnost se přednostně očkovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). Pracovní povinnost pak podle něj nelze uložit studentům, kteří už ve zdravotnických zařízeních pracují.

Testy téměř pro všechny Vláda včera rozhodla také o tom, že část testů, která byla původně určena pro školy, bude využita pro testování státní správy. To má začít už ve středu. „Povinné testování bude od 10. března platit i pro veřejný sektor. Od 17. března už nebudou moci na pracoviště zaměstnanci bez testu,“ upřesnil včera ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51, za ANO). Nově se testu nevyhnou ani agenturní pracovníci a živnostníci. Kabinet také vyzval zaměstnavatelské svazy, aby firmy maximálně využívaly možnosti práce z domova.

Pro které studenty povinnost platí?

*Poslední dva ročníky středních zdravotnických škol.

*Čtvrtý a pátý ročník studia všeobecného lékařství.

*Studenti z navazujících zdravotnických magisterských programů a jednooborové psychologie. Výjimku mají poslední ročníky.

*Studenti, kteří se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. Povinnost se nebude vztahovat na poslední ročníky vysokých i vyšších odborných škol.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.