Delší nouzový stav? Babiš musí najít spojence! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Delší nouzový stav? Babiš musí najít spojence!

Premiér Andrej Babiš (ANO) při svém tradičním nedělním prohlášení (24.1.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) při svém tradičním nedělním prohlášení (24.1.2021) (reprofoto FB)

O pomoc musí prosit, kde to jen jde. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (66, ANO) sice schválila v pondělí prodloužení nouzového stavu, jenže nemá dost sil, aby svůj požadavek zítra protlačila Sněmovnou. Opozice totiž říká: Máme toho dost!

Babišův kabinet nemá v dolní komoře potřebnou většinu, a tak se dřív opíral o hlasy komunistů. Jenže už i »rudým« došla trpělivost s nouzovým stavem a širší vedení partaje doporučilo poslancům, aby vládní požadavek nepodpořili. Přitom bez stavu nouze by nebylo možné, aby platily některé restrikce a vládní proticovidová nařízení.

Řešme odškodnění

A tak se premiér musí poohlédnout po potřebných hlasech jinde. Jenže ouha, opoziční strany buď nechtějí o prodloužení stavu nouze ani slyšet, nebo si kladou podmínky. Koalice Spolu (ODS, lidovci a TOP 09) požaduje postupné otevírání škol, projednání odškodňovacího zákona či předložení krizové legislativy. „Pokud vláda nevyslechne a nesplní rozumné požadavky občanů, které zastupujeme a kteří se na nás obrací, tak těžko může očekávat podporu nouzového stavu,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala (56).

Není to handl

Kabinet se také nemůže spolehnout na hlasy SPD a pořádně dopálení byli Starostové. „My jsme to už čtyřikrát odmítli a máme toho dost, má toho dost i většina obyvatel,“ vyjádřil se ostře šéf STAN Vít Rakušan (42) s tím, že určitě nepodpoří prodloužení nouzového stavu o celých 30 dní. Je prý ale ochoten dál jednat s vládními představiteli. Starostové spolu s koaličním partnerem Piráty požadují, aby se přijal protipandemický zákon, díky němuž by už nemusel trvat stav nouze. Předseda Pirátů Ivan Bartoš (40) ale odmítl, že by se mělo jednat o handl za hlasy. Vláda chce, aby nouzový stav trval až do 16. března. Pokud se ale nějak nedohodne se Sněmovnou, skončí stav nouze už teď v neděli 14. února.

Bez roušky opusťte sál!

Za své chování dostal odchod! Lubomír Volný (47, nezařazený) musel včera znovu opustit svou lavici ve Sněmovně. Tentokrát kvůli nenasazené roušce. Volný však nebyl jediný neposlušný poslanec. Vzít ústenku si opakovaně odmítl i Marian Bojko (58, nezařazený). Oba zákonodárce ze sálu vyvedla ochranka. Volný byl z dolní komory vykázán už dřív. V lednu napadl místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (45, ČSSD) a hrozil mu »flákancem«.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.