Covid-19: O co šlo včera na vládě? Návrat jarních restrikcí?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Covid-19: O co šlo včera na vládě? Návrat jarních restrikcí?!

Tisková konference po jednání vlády: Zleva Robert Plaga (za ANO), Alena Schillerová (za ANO), Jana Maláčová a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD)
Tisková konference po jednání vlády: Zleva Robert Plaga (za ANO), Alena Schillerová (za ANO), Jana Maláčová a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) (Úřad vlády ČR)

Epidemický systém PES je sice už nějaký čas na hodnotách »čtyřky«, Česko se ale stále zmítá v nejhorším pátém stupni. A to kvůli počtu nakažených a hospitalizovaných. Jak zlepšit situaci? O tom včera rozhodoval kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) a vypadalo to, že opatření ještě přitvrdí!

Češi si nedají říct, a i když zemi svírá nejhlubší pandemická krize, cestují na hory. Přestože jsou lyžařské areály zavřené, nechává se tam řada lidí i ubytovat z důvodu »pracovní cesty«. Jenže to se nelíbí Babišovi. „Musíme reagovat, opatření zavedená od 27. prosince vypadají, že nefungují dobře,“ řekl už ve středu večer premiér s tím, že covid je zabiják, který zasáhl hlavně ty nejzranitelnější, seniory. Kabinet se tak včera chystal Čechy ještě více omezit.

Omezení pohybu

Podle exministra zdravotnictví a současného poradce premiéra Romana Prymuly (56) se totiž do problémů dostávají hlavně kraje, ve kterých jsou horská střediska. „Ta situace v některých nemocnicích je skutečně na hraně, viz Královéhradecký kraj, kde jsou úplně plní,“ uvedl Prymula. „Je věcí poměrně zřetele hodnou, že ve všech asi šesti krajích, kde jsou lyžařská střediska, je situace horší než v těch ostatních,“ dodal. Jak ale kabinet včera rozhodl, nebylo do uzávěrky tohoto vydání Aha! známo.

Možnosti, jak by mohla vláda zastavit pandemii

Úplné uzavření hotelů Ve hře je nově úplné omezení hotelů a penzionů. Teď totiž platí, že pokud lidé potřebují na služební cestu, hotel je může ubytovat. Jenže řada lidí toho zneužívá v horských střediscích a místo práce se rekreuje. To včera pro Aha! potvrdil i vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO) „Chceme se zaměřit na to, aby se nezneužívaly hotely a penziony pro ubytovávání lidí, kteří nejsou na služebních cestách a tak dále,“ prozradil před jednáním vlády.

Testy pro pendlery

Jisté už je to, že od pondělí zavádí Rakousko povinné testování pendlerů. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, jelikož nesmí být starší než 72 hodin. Zároveň se budou muset příhraniční pracovníci každé dva týdny registrovat on-line. Podrobnosti mají být známé až dnes. Negativní testy na koronavirus musí už týden dokládat pendleři při cestách do Německa. Třeba v Sasku stačí pendlerům dva testy týdně, Bavorsko chce test po 48 hodinách. Němci totiž Česko považují za vysoce rizikovou oblast.

Respirátory v MHD a obchodech?

Už dlouho se spekuluje o tom, že podobně jako Německo a Rakousko zavede i Česko v obchodech a hromadné dopravě povinné nošení respirátorů FFP2. Zatím to ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) pouze doporučil. Pokud by došlo k povinnosti, kabinet by musel zajistit, aby byly respirátory cenově dostupné pro všechny. Tyto pomůcky by se totiž mohly rodinám hodně prodražit. Například vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) ve středu mluvil o tom, že by stát mohl vydávat speciální poukazy.

Ven do 15 kilometrů?

Vláda si také může vzít inspiraci z Německa, kde v místech s nejvíce nakaženými je povolen pohyb pouze do 15 kilometrů od místa bydliště. Výjimku by pravděpodobně měla cesta do práce. A je tak možné, že k tomu přistoupí i česká vláda. Podle ministra zdravotnictví Blatného je totiž velký pohyb lidí republikou jedním z důvodů šíření covidu-19. O této variantě už v minulosti mluvil i epidemiolog Prymula. Tím by se podle něj předešlo aktuální situaci na horách, kde lidé nedodržují opatření.

Bez návštěv

Možnou variantou může být i omezení styků uvnitř rodiny pouze na blízké příbuzné. O tom už mluvil ministr Blatný v pondělí. „Můžete omezit styky uvnitř rodiny pouze na tu vlastní rodinu, nikoli na další. Lze omezit pohyb lidí kolem bydliště. Ultimátně lze také zastavit provoz ve výrobních podnicích,“ řekl bez dalších podrobností ministr.

Plaga představil letošní maturity: Více času a žádné »slohovky«

Už jen přibližně tři měsíce zbývají středoškolákům do zkoušky z dospělosti. A včera se maturanti dozvěděli, co je na jaře čeká. Ministr školství Robert Plaga (42, za ANO) jim zaručil víc času a dal volnější ruku ředitelům ve zkoušení z odborných předmětů.

Podobně jako minulý rok si ani letos studenti nebudou muset lámat hlavy nad slohovými pracemi. Maturita se letos budou skládat jen z didaktických testů a školní části. „

Umožníme ředitelům, aby upravili formu profilové zkoušky s přihlédnutím k situaci na konkrétních školách a oborech,“ popsal Plaga. Kantoři tak u školního přezkoušení budou moci přimhouřit oči. Pro vypracování didaktických testů pak studenti dostanou více času. A to 10 minut na ten z jazyků a 15 minut z matematiky. Klíčové pak podle ministra bude další pololetí školního roku. „Učitelům a ředitelům se doporučuje, aby se zaměřili na předměty související se závěrečnou zkouškou,“ doplnil Plaga.

Začátek je jasný

Didaktické testy se budou konat v plánovaných termínech od 3. do 7. května. Období takzvaných školních maturit startuje 16. května a prodlouží se do 25. června. Praktické zkoušky budou moci trvat až do 27. srpna a u učňů do 31. srpna. Stejně se prodlouží termíny pro absolutoria ve vyšších odborných školách a v konzervatořích. Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 80 795 studentů.

Výhody pro pomocníky

Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích nebo sociálních službách a neuspějí u didaktických testů v květnu, dostanou možnost opravy 14. až 16. června. Ministerstvo jim také navýší počet oprav ze dvou na tři. K mimořádnému termínu zkoušky v červnu se budou moci přihlásit i studenti, kteří budou v květnu v karanténě. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.