Vítejte u nás ve Zblovicích: Zde covid neznáme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vítejte u nás ve Zblovicích: Zde covid neznáme!

Obec Zblovice leží nedaleko Vranova nad Dyjí.
Obec Zblovice leží nedaleko Vranova nad Dyjí. (Foto Obec Zblovice)

Po čertech jiná vesnice! Zblovice na Znojemsku jsou raritou. Koronavirus se tam všem 44 obyvatelům vyhýbá. Na jižní Moravě jsou jediní, na Vysočině je podobných vesnic 10. V celé ČR se covid zatím nedotkl dvou tuctů vsí.

Ve Zblovicích nedaleko Vranovské přehrady žijí převážně penzisté kolem pětašedesáti až sedmdesáti let. Přesto u nich úřady nezaznamenaly jediný případ nákazy. Upozornil na to Znojemský deník.

Zůstávají doma

„Máme velkou výhodu, že máme malý obchůdek a lidi nemusejí nikam za nákupy cestovat,“ svěřil se Aha! starosta Jan Máca (65). „Sousedé si s rouškami chodí tak akorát do obchodu pro chleba, rohlíky, uzeninu nebo zeleninu. Jinak se většinou všichni drží doma. Máme ve vsi jen tři děti,“ popsal starosta.

Shoda okolností

Vesnička je odlehlá a starousedlíků v ní ubylo. Do opuštěných stavení se přistěhovali sezonní chalupáři. Ti ale v zimě nejezdí, riziko přenosu nákazy je tedy nízké. V létě pobývá ve Zblovicích i přes 200 lidí, v zimě je tam podle pana Mácy liduprázdno. „Okolnosti včetně počasí nám nahrávají, aniž bychom na tom měli nějakou zásluhu,“ dodal starosta.

Je to konec světa

Zblovice ležící kousek od hradu Bítov a Vranova nad Dyjí, jsou jedním z nejodlehlejších koutů ČR. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349, ve vesnici žili zejména Němci. Autobusová linka spojila Zblovice s okolním světem teprve v roce 1958.

10 »čistých« na Vysočině

V celém Česku jsou pouze dva tucty obcí bez jediné nákazy covidem. Nejzdravěji je na Vysočině, kde jich je hned 10 – Řídelov, Vanůvek a Vápovice na Jihlavsku, Slavětín a Sloupno na Havlíčkobrodsku, Chýstovice, Důl a Útěchovice na Pelhřimovsku, Kuroslepy na Třebíčsku a Račice na Žďársku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.